Grillplats/Eldplats

Smultronstället Hagudden vid Kyrkspången

Grillplats/Eldplats

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Det är en upplevelse att ge sig ut på träplankorna som leder över det vidsträckta öppna våtmarksområdet. Kyrkspången är så pass bred att både barnvagnar och rullstolar får plats. Smultronstället ligger vid Hagudden i södra delen av spången. Här finns en rast- och grillplats omgiven av några gamla ekar. I norra änden av spången finns ett högt fågeltorn, vindskydd och eldstad. Från tornet har du fin utsikt över våtmarken och dess fågelliv.

Sedan urminnes tider har det funnits spång över Nordmyran. Spången utgjorde en del av den kyrkstig som boende i området tog när de skulle till Tärnsjö för ärenden eller gudstjänst i kyrkan. Varje markägare hade ansvar för sin del av spången. År 1931 utplånades spången helt vid den stora vårfloden, så år 1975 byggdes en ny 660 m lång spång över myran. Hösten 2001 såg man att kyrkstigen, och kyrkspången behövde rustas igen och tre år och många ideella timmar senare fanns en ny spång på plats.

Hagudden vid Kyrkspången är ett av Upplands Smultronställen i naturen. Ett Smultronställe är ett område med höga natur- och friluftsvärden. Gräset på Nordmyran slås varje år med traktor. Det gynnar fåglar som häckar i området, t ex storspov, brun kärrhök och tranor. Många andra fåglar rastar också här under sin flyttperiod.

Hela Kyrkstigen är 9 km lång och går mellan Skekarsbo och Nora kyrka, i Tärnsjö. Den är en del av Upplandsledens västligaste sträckning.

Service: Handikappanpassad spång. Torrtoalett (ej handikappanpassad), eldstad och vindskydd vid Hagudden i södra änden av spången. Torrtoalett (ej handikappanpassad), eldstad, litet vindskydd och fågeltorn vid Österbo i norra änden av spången. För den som har svårt att gå finns möjlighet att åka bil från kyrkan längs den första delen av kyrkstigen ner till en vändplan ca 300 m från Hagudden och följa grusväg ända fram.

Utökad information om anordningar och tillgänglighet vid Kyrkspången, i+

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Grillplats/Eldplats Grillplats/Eldplats
  • Smultronställe Smultronställe
  • Rastplats Rastplats

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering
  • Nära toalett Nära toalett
  • Barnvagnstillgängligt Barnvagnstillgängligt
  • Rullstolsvänligt Rullstolsvänligt

Testad med en rullstol

  • Kvinna i rullstol på spång
    Spången (norra delen)
  • Grupp med personer i rullstol vid rastbord
    Rastplats vid Hagudden
  • Grupp på träspång i naturen
    Spången (södra delen)
  • 3 kvinnor vandrar på en träspång, en av dem i rullstol.
    Rastplats på mitten av spången
  • Raststuga
    Rastplats Österbo
  • Kvinna i rullstol på krokig spång
    En sväng på spången
  • Person i rullstol åker på grusväg i skogen
    Grusväg mellan Nora kyrka och Hagudden

Spångvandring med vidsträckt utsikt

När man vandrar över Kykrspången i Tärnsjö är man mitt i naturen, med en svårslagen utsikt åt alla håll! Det är dock viktigt att hålla fokus, för spången är ganska smal och bitvis lutar den svagt i sidled. Så ta det lugnt och bjud med en vän för rullstolsturen här!

Handikapparkering

Parkering finns vid Nora kyrka, därifrån är det 1 kilometer vandring längs grusvägen till Hagudden och spångens början. För den som har svårt att gå finns möjlighet att åka bil fram till en parkeringsplats ca 300 meter från Hagudden.

Underlag

Träspången är ungefär 80 centimeter bred och har en liten kant på ena sidan och räcke på den andra. Om du börjar turen vid Nora kyrka är det ca 1 km vandring på grusväg till Hagudden där spången börjar.

Rastplatser och bänkar

Det finns rastbord vid Hagudden, mitt på spången och på nordsidan av spången (Rastplats Österbo). Längs grusvägen från Nora kyrka till Hagudden finns några enkla bänkar att pausa på.

Toalett

Det finns ett utedass vid Hagudden (ej tillgänglighetsanpassat). Vid Nora kyrka finns tillgänglighetsanpassad toalett.

Fakta

Förvaltare: Nora församling

Hitta hit

Parkera vid Nora kyrka, i Tärnsjö. Därifrån är det ca 1 kilometer promenad till smultronstället vid Hagudden. Följ kyrkstigen.

Kontakt

E-postadress

Upplandsstiftelsen

info@upplandsstiftelsen.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Uppsala läns Naturkarta

Uppsala läns Naturkarta

Öppna detta i appen