Smultronställe, Lilla Färnäsets kanotled

Lilla Färnäsets kanotled ligger i nordvästra Uppland, på gränsen till Gästrikland. Här får du åpaddling genom lummig skog och en liten bit sjöpaddling på Storfjärden. Det är en lättpaddlad sträcka på totalt 5 km, en bra dagstur för dig som vill paddla med barn. Vattnet i ån är inte strömt.

Iläggningsplatsen ligger alldeles vid vägen. Du paddlar medsols, bort genom Lerån och tillbaka i Tångsån. Följ kanotledsskyltarna med en paddlare för att komma rätt. Vid starten finns ett fikabord.

Efter en ganska kort bits paddling kommer du till en rastplats på vänster sida. Här står en grov ek, och ängen runt omkring hålls öppen genom slåtter. Det är en liten rest av de stora slåtterängar som tidigare fanns på Färnäset. Här går bra att tälta.

På Fogdön finns ett vindskydd och eldstad. Ved brukar finnas, men ta gärna med dig lite hemifrån. Stranden är brant och det kan vara lite knepigt att ta sig iland.

Håll utkik efter skyltarna med kanotledssymbolen för att hitta in i Tångsån från Storfjärden. Blir du osäker på vägen kan du alltid vända och paddla samma väg tillbaka.

Tänk på: - Håll utkik efter stenar som ligger alldeles under vattenytan. - Visa hänsyn mot fåglarna, särskilt under våren då de har ungar. - Packa din utrustning i vattentäta säckar och bind gärna fast dem. - Använd eldstaden på Fogdön om du vill grilla. Vissa tider på året kan det vara eldningsförbud. - Soporna tar du så klart med dig hem. - Tänk på de som kommer efter. Om du behöver göra ett "toabesök", göm det du lämnar.

Lilla Färnästet kanotled är ett av Uppsala läns smultronställen i naturen. Ett smultronställe är ett område med höga natur- och friluftsvärden som är tillgängligt för besökare.

Service: Rastbord vid starten och vid rastplatsen på slåtterängen. Vindskydd och eldstad på Fogdön.

Hyra kanot: Älvkarleby fiskecamping har fyra kanoter för uthyrning. Kontakt: info@alvkarelbycamping.se, eller 026-72792. Marmabygdens förening, Marma, hyr också ut kanoter. Kontaktperson: Tryggve Andersson tel: 026-750 45.

Att göra:
  • Paddling
  • Smultronställe
Tillgänglighet:
  • Nära parkering
Längd: 5.0 km
Parkering:

Parkeringsfickor finns längs med vägen alldeles vid iläggningsplatsen.

Hitta hit:

Lilla Färnäsets kanotled ligger vid Storfjärden, sydväst om Älvkarleby. Kör av E4 mot Älvkarleö, avfart 196. Fortsätt att följa skyltarna mot Älvkarleö. Efter några hundra meter ser du parkeringsfickor på båda sidor av vägen. Här ligger iläggningsplatsen.

Kontakta oss

Upplandsstiftelsen

Upplandsstiftelsen