Paddling

Tämnaråns kanotled, Strömsberg - Västland, 6 km

Paddling

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 6.0 km

Åtgärder

Aktuellt

5 juni

Under våren 2024 har det varit ovanligt mycket vatten i Tämnarån. Vattennivån är fortfarande hög och vattnet mer strömt än vanligt. Viss bryggor ligger under vatten och det kan finnas träd kvar som fallit över ån och som inte varit möjliga att ta bort. Vi inventerar just nu de olika delsträckorna för att kunna ge info om hur det ser ut.

Beskrivning

Längd: 6 km.

Svårighetsgrad: Krävande.

Lyft: Tegelbruksströmmen, 500 m. Vad, 700 m. Västland, 2 km.

Det här är en varierande och spännande etapp, som innehåller flera lite längre lyft. Därför har den fått svårighetsgrad krävande. När det är högvatten går det att paddla genom Tegelbruksströmmen och efterföljande Braxenströmmen, om du är lite erfaren. Vid lägre vatten är det för grunt och stenigt. Lyften är ganska långa så en kanotkärra att köra kanoterna på behövs. Naturen runt ån är omväxlande. Bitvis kantas ån av en trädridå och bitvis av öppna marker. Framåt sensommaren och hösten är det längs vissa delar mycket växtlighet i ån, men det finns alltid en smal kanal så att man kommer igenom.

Du startar norr om dammluckorna i den gamla bruksorten Strömsberg. Ta dig gärna tid att ströva runt i byn innan du börjar din paddling. Strömsberg kallas för "Det vita bruket". Här startade järnframställningen i mitten av 1600-tralet. Masugn och smedja tystnade 1920, men byggnaderna finns kvar att besöka. Arbetarbostäder, bruksgata, klockstapel, herrgård, skolmuseum samt Nostalgimuseum ger besökaren upplevelser från fordom. Här finns också ett café alldeles vid ån, se caféets Facebooksida för öppettider.

Efter 500 m paddling kommer du till Braxenströmmen. Här lyfter du kanoten på höger sida alldeles invid ett hus. Gå upp till vägen och följ skogsbilvägen 500 m norrut fram till en vändplan. Här kan du gå ner till ån igen och lägga i kanoten. Nu följer en sträcka där ån kantas av branta vassklädda strandbrinkar och grova träd.

Vid Vad kommer du till nästa lyft förbi ett grunt forsparti. Bryggan ligger på höger sida en bra bit innan forsen. Härifrån följer du traktorvägen norrut längs ån och därefter grusvägen genom byn, som fortsätter längs med ån. Efter totalt 700 m kommer du till iläggningsbryggan.

OBS! När du sen närmar dig etappen slut vid Bolstan i Västland ska du hålla längs vänsterkanten fram till bryggan. Bryggan ligger alldeles efter en gångbro över ån, se bild. När det är mycket vatten i ån kan vattnet flöda på ganska snabbt här, därför är det viktigt att hålla längs vänsterkanten istället för mitt ute i ån där strömmen är starkare. Bortanför bryggan börjar ett grunt forsparti.

Om du vill fortsätta din paddling norrut mot Karlholm så är det ett lyft på 2 km genom Västland. Vissa delar genom Västland är paddlingsbara, men det är svårt att ta sig i och ur ån för att lyfta förbi de grunda och steniga partierna. Fram till bryggan vid Stav, norr om Västland, går du längs grusväg genom den gamla bruksorten. Du passerar några av de få byggnader som finns kvar från brukstiden och Västlands kyrka. Alldeles innan du går över ån, vid kyrkan, finns ett vindskydd med eldstad. För att komma till det följer du Upplandsleden mot hembygdsgården och därefter skylten mot vindskyddet. Vid kyrkan finns parkering.

Om Tämnaråns kanotled Tämnarån börjar vid sjön Tämnaren och sträcker sig ut till havet vid Karlholm, en sträcka på ca 50 km. Större delen av ån går bra att paddla, men mängden växtlighet, vattendjupet och hur fort vattnet strömmar varierar mycket under året. Minst växtlighet är det på våren och försommaren. På flera platser måste du lyfta förbi hinder som dammluckor eller sträckor med strömmande vatten. Bryggor underlättar att komma i och ur ån. Skyltar med kanottransportsymbol visar vägen till nästa iläggningsplats. Alla bryggor som tillhör kanotleden är tydligt märkta.

Allt detta sammantaget gör Tämnarån till en ganska äventyrlig å. Eftersom vattenståndet och växtligheten varierar mycket så har vi inte full koll på hur det ser ut alla tider på året. Du som paddlar får gärna rapportera till oss om du tycker det är något som behöver förtydligas eller kompletteras med i etappbeskrivningen.

Tänk på:

  • Om du ger dig ut på våren bör du ha viss erfarenhet av paddling. Då kan det vara bra fart på vattnet. Vattnet är också mycket kallt och du blir snabbt nedkyld om olyckan skulle vara framme.
  • Paddla aldrig utan flytväst.
  • Visa hänsyn mot växt- och djurliv, markägare och andra människor.
  • Håll avstånd till fåglarna, särskilt under vår och försommar då de har ägg och ungar.
  • Glöm inte att ta med en skräppåse. Längs kanotleden finns ingen som städar, stoppa ditt skräp i påsen och ta med hem.
  • En liten grensåg och en bogserlina kan vara bra att ha med, om naturen skulle ha lagt ett hinder över ån. Om du ser hinder så är vi tacksamma om du rapporterar det till oss.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Paddling Paddling

Fakta

Kanotleden förvaltas av Upplandsstiftelsen. Tierps kommun ansvarar för skötseln som utförs av ideella föreningar. Har du frågor om kanotleden kan du kontakta oss: 018-611 62 71 eller info@upplandsstiftelsen.se.

Kanotuthyrare

Kanot och kajak, Tolfta.

Strandaktivitet i Karlholm.

Strömsbergs bruk.

Parkering

Parkering finns vid iläggningsplatsen i Strömsberg och vid kyrkan i Västland.

Hitta hit

Strömsberg ligger 6 km norr om Tierp. Kommer du E4 tar du avfarten vid Tierp och följer väg 292 in mot samhället. I första rondellen kör du rakt fram in på väg C 740. Efter 6,5 km svänger du höger mot Strömsbergs bruk. Framme i Strömsberg kör du över ån och därefter vänster. Parkeringen och startplatsen för etappen ligger sen direkt på vänster sida.

Nedladdningar

Kontakt

E-postadress

Upplandsstiftelsen

info@upplandsstiftelsen.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Uppsala läns Naturkarta

Uppsala läns Naturkarta

Öppna detta i appen