Paddling

Tämnaråns kanotled, Tierps kyrka - Tierp

Paddling

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 5.0 km

Åtgärder

Aktuellt

20 juni

Efter vårens höga vattenflöden som försvårat tillsyn och skötsel av kanotleden så har nu bryggor och rastplatser setts till och gjorts iordning. Vattnet i ån har sjunkit och är inte lika strömt som tidigare, så nu ska det gå fint att paddla den här sträckan.

Beskrivning

Längd: 5 km

Svårighetsgrad: Medel

Lyft: Fors, 200 m

Vid högvatten är det här en fin och lättpaddlad sträcka. Vid lägre vatten kan det vara lite grunt och knöligt runt Torslunda. Efter Torslunda, väntar en lätt paddling fram till Skämstabron i Tierp.

Du startar på västra sidan av ån nedanför Tierps kyrka. Här finns möjlighet att stanna till för att lasta av kanoter vid bryggan. Parkera kan du göra på baksidan av kyrkan. OBS att du inte ska ställa dig i vägen för där de förvarar sand och jord.

Ån rinner här mestadels genom ett öppet odlingslandskap, men bitvis kantas den av träd som sträcker sina grenar ut över vattnet. Efter 1,5 km kommer du till en rastplats vid Torslunda. Här finns brygga och ett rastbord. Alldeles efter Torslunda kan det vara lite knöligt att ta sig fram vid lågvatten då det är grunt och stenigt. Du kan behöva kliva ur kanoten och dra den förbi någon sten.

Efter ytterligare en kilometer är du framme vid Fors. Här finns en brygga på vänster sida för att du ska kunna lyfta och bära förbi det grunda partiet under stenvalvsbron. Bär kanoten över vägen och sätt i vid bryggan på andra sidan bron. Det står en skylt om att marken är privat, men det är tillåtet för kanotpaddlare att använda bryggan. Däremot får du inte stanna och rasta här. En trappa leder dig ned för den branta slänten mot bryggan. Kanoten kan du låta glida på stockarna bredvid. Intill bryggan står en gammal kvarn från 1600-talet. Om vattnet inte strömmar för mycket kan du kan också välja att paddla under bron, men här är mycket grunt och stenigt så troligtvis behöver du kliva ur, gå i vattnet och dra kanoten förbi.

Andra halvan av paddlingen fram till Tierp innehåller inga lyft. Ån kantas även fortsättningsvis av åkrar och betesmarker, men även partier med träd och buskar. Kanske blir du betraktad av några nyfikna kor när du glider förbi. Etappen slutar vid Skämstabron i Tierp. Här tar du upp vid bryggan på vänster sida. På platsen finns ett rastbord och möjlighet att parkera. Vill du fortsätta din paddling mot Strömsberg behöver du inte lyfta här utan bara glida vidare.

På sommaren när vattnet inte är så strömt är ett tips att starta vid Skämstabron i Tierp och paddla till Torslunda, fram och tillbaka. Det blir totalt 7 km.

Om Tämnaråns kanotled Tämnarån börjar vid sjön Tämnaren och sträcker sig ut till havet vid Karlholm, en sträcka på ca 50 km. Större delen av ån går bra att paddla, men mängden växtlighet, vattendjupet och hur fort vattnet strömmar varierar mycket under året. Minst växtlighet är det på våren och försommaren. På flera platser måste du lyfta förbi hinder som dammluckor eller sträckor med strömmande vatten. Bryggor underlättar att komma i och ur ån. Skyltar med kanottransportsymbol visar vägen till nästa iläggningsplats. Alla bryggor som tillhör kanotleden är tydligt märkta.

Allt detta sammantaget gör Tämnarån till en ganska äventyrlig å. Eftersom vattenståndet och växtligheten varierar mycket så har vi inte full koll på hur det ser ut alla tider på året. Du som paddlar får gärna rapportera till oss om du tycker det är något som behöver förtydligas eller kompletteras med i etappbeskrivningen.

Tänk på:

  • Om du ger dig ut på våren bör du ha viss erfarenhet av paddling. Då kan det vara bra fart på vattnet. Vattnet är också mycket kallt och du blir snabbt nedkyld om olyckan skulle vara framme.
  • Paddla aldrig utan flytväst.
  • Visa hänsyn mot växt- och djurliv, markägare och andra människor.
  • Håll avstånd till fåglarna, särskilt under vår och försommar då de har ägg och ungar.
  • Glöm inte att ta med en skräppåse. Längs kanotleden finns ingen som städar, stoppa ditt skräp i påsen och ta med hem.
  • En liten grensåg och en bogserlina kan vara bra att ha med, om naturen skulle ha lagt ett hinder över ån. Om du ser hinder så är vi tacksamma om du rapporterar det till oss.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Paddling Paddling

Fakta

Kanotleden förvaltas av Upplandsstiftelsen. Tierps kommun ansvarar för skötseln som utförs av ideella föreningar. Har du frågor om kanotleden kan du kontakta oss: 018-611 62 71 eller info@upplandsstiftelsen.se.

Kanotuthyrare

Kanot och kajak, Tolfta.

Strandaktivitet i Karlholm.

Strömsbergs bruk.

Hitta hit

Tierps kyrka ligger längs väg 600. Uppsalavägen, mellan Månkarbo och Tierp. Sväng in där det står skyltat mot Tierps K:a och Eskesta och fortsätt ner till ån. Iläggningsplatsen ligger på vänster sida innan bron. Här finns möjlighet att stanna till för att lasta av kanoter vid bryggan. Parkera kan du göra på baksidan av kyrkan. OBS att du inte ska ställa dig i vägen för där de förvarar sand och jord.

Nedladdningar

Kontakt

E-postadress

Upplandsstiftelsen

info@upplandsstiftelsen.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Uppsala läns Naturkarta

Uppsala läns Naturkarta

Öppna detta i appen