Trail main hiking@2x Upplandsleden, Etapp 23, 20 km

Underlag: jämn skogsstig, grusväg

Start: Ytterkvarn i Skattmansöådalen

Slut: Härnevi IP

Service: rastplats med bänkar i Ytterkvarn, en kolarkoja, en lada som fungerar som raststuga

Vatten: vid Torstuna kyrka, under sommarhalvåret

Naturtyp: jordbrukslandskap, skog,

Det här är en lättgången etapp där odlingslandskapet sätter sin prägel på vandringen. Vandringen börjar genom ett böljande, bitvis skogtäckt, landskap som övergår i flackare slättbygd.

Etappen startar vid Ytterkvarn i vackra Skattmansöådalen. Här forsar ån fram under en välbevarad stenvalvsbro. Inte långt från Ytterkvarn kommer du till en stig som gör en avstickare på ett par hundra meter till en kolarkoja. Utanför finns rastplats på berghällar med utsikt.

Längs stigar och skogsvägar kommer du efter 6 km till en gammal lada där du kan stanna till för en rast. Därefter följer en sträcka genom öppnare landskap. Snart skymtar en samling röda stugor framför dig. Det är Härleds hembygdsgård, en utmärkt plats för en rast.

Leden fortsätter längs en stig ner mot Torstuna och vidare på landsväg förbi vidsträckta åkermarker fram till Torslunda. På ett ställe delar sig leden. Där kan du välja att gå en omväg längs Torslundaslingan, slinga 23:1, som tar dig förbi Torslundagropen och Vånsjöåsens naturreservat. Efter Torslunda följer en bit på gräsbevuxen körväg fram till Kylsta och därefter vägen förbi Jädra, över Örsundaån och fram till Härnevi.

Etappmålet ligger vid Härnevi IP. Här finns parkering.

Att göra:
  • Trail main hiking@2x Vandring
Längd: 20.0 km
Underlag:

Vandringen går längs fina stigar och vägar.

Parkering:

Parkering finns vid både start och mål.

Kommunikationer:

Ingen bussförbindelse finns längs den här etappen.

Hitta hit:

För att komma till Skattmansöådalen följer du skyltarna från väg 72, alldeles före Vittinge. Sväng vänster i korsningen efter Skattmansöstugan för att komma till Ytterkvarn.

För att komma till Härevi IP kör du väg 70 från Enköping mot Sala. Alldeles norr om Enköping, sväng höger mot Torstuna. Kör ca 8 km och sväng vänster mot Härnevi kyrka. Alldeles före kyrkan, sväng vänster och därefter höger. Skyltar visar mot Härnevi IP.

Kontakta oss

Upplandsstiftelsen

Upplandsstiftelsen