Upplandsleden, slinga 11:1, Dammledenslingan

Start/Slut: Gimo herrgård eller badplatsen i Gimo

Underlag: skogsstig, grusväg

Naturtyp: blandad skog, strand, avverkade skogsområden

Service: två vindskydd, grillplatser, rastplatser, badplats

Vatten: i kran på toalett vid badplatsen, tillgängligt maj-okt

Startplatsen "Hammaren" ligger vid dämmet som förr reglerade vattenkraften till järnhanteringen. Här lades grunden till Gimo bruk år 1616 och 1795 uppfördes hammarsmedjan som du nu ser resterna av. Driften upphörde 1917.

Denna rundslinga tar ca 4-5 timmar beroende på hur långa rasterna blir och hur nyfiken du är. Leden går ganska mycket på skogsvägar, i regel utan trafik, men också på stigar i skog och längs stränder. På flera ställen längs sjön kan du pausa och njuta av utsikt och fågelliv. Delar av leden går numera genom avverkade skogsområden och vissa partier utmed leden kan vara blöta delar av året.

Rastplatserna ligger på lagom avstånd för fika eller korvgrillning. Om du väljer att gå en sommarvandring medsols så kan du avsluta med ett dopp vid den fina badplatsen nära parkeringen. Båda vindskydden ligger vid avverkade skogsområden och kan vara utsatta för en del vind. Vindskyddet vid Fornbol har bänkar och bänkbord under tak medan det andra vindskyddet har ett klassiskt utseende mer anpassat för övernattning.

Service i Gimo: Mataffär, restauranger, hotell, vandrarhem

Att göra:
 • Vandring
Tillgänglighet:
 • Nära parkering
 • Nära kollektivtrafik
Faciliteter:
 • Rundslinga
Längd: 12.0 km
Underlag:

Skogsstigar och grusvägar. Grövre skor rekommenderas då en del skogsvägar är belagda med större sten och blöta partier förekommer i skogen.

Parkering:

Parkering finns vid Hammaren intill Gimo Herrgård i västra änden av Bruksgatan eller vid badet på östra sidan av Gimo damm.

Kommunikationer:

Hållplatsen närmast starten heter Gimo bruksgatan och ligger 800 m från värdshuset. När du kliver av bussen, följ Bruksgatan västerut mot herrgården. För tidtabeller se www.ul.se

Hitta hit:

Kör väg 288 eller 292 till Gimo. Kör in på Bruksgatan vid Sandviks-fabriken. Efter en kilometer kommer du till startplatsen vid Hammaren.

Kontakta oss

Upplandsstiftelsen

Vill dit
Var där
Kommentera
 • Anna-Karin Lundberg

  3/3-2021 Gick runt och det börjar bli riktigt blött på vissa ställen. Annars lätt att gå och bra uppmärkt, dock vassa stenar på skogsvägarna så bra sulor på skorna behövs. Vi, jag och hundarna är nöjda med turen!

  9 månader
 • Christina Wiström

  gick där idag 25/1 mkt blött men roligt att hoppa fram över alla pölar

  10 månader
 • Johanna Lundmark

  Som Maria S skrev så är det rätt lång sträcka med grusväg. Ca 1/4 av leden uppskattningsvis. Skor med hård sula är att föredra. I övrigt en helt ok led.

  mer än ett år
 • maria s

  vi valde att vandra motsols och startade vid badplatsen i Gimo. vi fick tips av en vänlig badare att gå längs med vattnet efter en stig istället för den bilväg dit leden dragits om. vi tog sikte på vindskydd Gimo damm. väl på plats visade det sig att vindskyddet låg mitt på ett kalhygge. duger som sittplats 5 minuter men absolut inte för en trevlig eller mysig upplevelse. en till besvikelse var att flera km av leden vandras på en timmerväg(?) belagd med stora vassa stenar. såg ingen beskrivning om detta. så, vill man bara avverka kilometrar utan någon wow faktor, så kan man slösa några timmar på denna etapp. jättetrist. för naturen är verkligen jättefin i området utanför själva leden. rikt fågelliv. obs, mycket våtmark med spångar och stigar och i övrigt inte lämplig etapp för tält om man har ett sådant önskemål. / svårimponerad

  mer än ett år