Averåfjäll, Naturreservat
Naturreservat
- Län: Värmlands län
- 6510.94 km från dig
Åtgärder
Beskrivning
Med en gles och mager barrskog, rikligt draperad av hänglavar, sticker Averåknarten upp över myrlandskapet i nordost. Utsikten från knarten är magnifik.
Mager barrskog och myr dominerar och ger en särartad vildmarkskaraktär. Flera brandpåverkade träd med brandljud, vittnar om tidigare skogsbränder.
Reservatet bildades för att bevara våtmarkens och naturskogens strukturer och biologiska mångfald. Området ingår i EU:s ekologiska nätverk av skyddade områden, Natura 2000.
Djur- och växter
Fågelfaunan har inslag av nordliga arter som fjällvråk, dalripa, gluttsnäppa och lavskrika. På flera ställen finns stora myrstackar som utnyttjats som vinteride av björn. Chansen att stöta på en björn får dock räknas som liten. Däremot kan spillning eller spår vara belöning nog för besökaren.
Längs Långmyren finns i söder ett artrikt kärr, där t. ex. sumpnycklar och tätört växer. I den norra delen kan man hitta länets förmodligen största förekomst av den giftgula varglaven.
Anordningar
Anlagd parkering saknas.
Aktiviteter och faciliteter
- Naturreservat
Fakta
Bildat: 2001
Storlek: 110 hektar
Markägare: Staten, Privat
Förvaltare: Länsstyrelsen i Värmlands län
Hitta hit
Reservatet ligger i Värmlands län, Torsby kommun, cirka 8 kilometer nordost om Sysslebäck. Ta av från väg 62 i Likenäs eller Sysslebäck, och reservatet kan nås via skogsbilväg både väster och öster om reservatet. Observera att reservatet ligger 1 kilometer öster om parkeringen och att det inte finns några leder till reservatet.
Föreskrifter
Det är förbjudet att:
- skada eller ta bort träd eller buskar, plocka eller gräva upp växter – gäller även mossor, lavar och vedsvampar,
- fånga djur eller på annat sätt störa djurlivet,
- framföra motordrivet fordon,
- medföra okopplad hund,
- tälta, ställa upp gömsle eller liknande,
- göra upp öppen eld.
Organiserat utnyttjande av området, för t.ex. undervisning, turism samt naturvetenskapliga undersökningar, skall ske i samråd med länsstyrelsen.
Kontakt
E-postadress
Maila Länsstyrelsen Värmland
Organisationens logotyp
Frågor och svar
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.