Bergs Klätt, Naturreservat
Naturreservat
- Län: Värmlands län
- 6542.17 km från dig
Åtgärder
Beskrivning
Bergs klätt är ett omtyckt utflyktsmål med intressant natur och kultur. Reservatet ligger på en stor udde i norra delen av Glafsfjorden.
Spela eller pausa bildspelet
Foton i bildspelet: Länsstyrelsen Värmland, om inget annat anges.
Inför ditt besök
Delar av reservatet tillgänglighetsanpassades 2012. De flesta anpassningarna är gjorda för rörelsehindrade.
Vid den gamla parkeringen finns informationstavla. Informationsskyltarna har text i större storlek för högre läsbarhet. Information om natur och kultur finns längs natur- och kulturstigen.
Inom reservatet finns flera markerade leder. Den anpassade leden är 1,2 km och den skyltade natur- och kulturstigen är 3,5 km lång. Vägen från parkeringen har en något brant sluttning.
Det finns fyra rastplatser, två med rastbord och två med vindskydd och eldstäder. Två torrtoaletter finns, en finns vid naturstigen. De andra är anpassade och finns vid den nya parkeringen och i änden av den anpassade leden.
Mobltäckningen är oftast bra här, men det kan så klart variera.
Spännande fornlämningar från stenåldern
Området har en historia av bosättningar och jordbruk. Den västra delen av reservatet består mest av olika typer av jordbruksmark. Den östra delen är en skogklädd höjd som är ungefär 50 meter hög och syns tydligt i landskapet med sina branta sluttningar mot norr, väster och öster. På toppen av höjden, speciellt i norr, finns det tallskog med gamla, knotiga träd.
Det finns flera fornlämningar på Bergs klätt. Fornlämningarna består av en hällkista från stenåldern samt flera rösen och ett rösegravfält från bronsåldern. I ett av rösena har ett dolkblad och en bronspincett påträffats.
Avstängda ledsträckor
Den västra leden till toppen av klätten samt leden mellan Klättetorpet och det södra vindskyddet är tillfälligt stängda på grund av stora mängder torrträd som riskerar att ramla.
Respektera avspärrningar och välj de öppna lederna.
Closed trail sections
Parts of the trails are temporarily closed due to high risk of dead trees falling. Please respect signage and choose the open trails instead.
Gesperrte Wanderwege
Teile des Wanderwege sind wegen Sturzgefahr von toten Bäumen geschlossen. Bitte respektieren Sie Absperrungen und wählen Sie die offene Wanderwege.
Har du tur kan du se en nötkråka
På varma sommardagar kan du se många fjärilar flyga runt längs stränderna, till exempel sorgmantel och amiral.
Naturreservatet har också ett rikt fågelliv. Har du tur kan du se hornuggla, tornfalk, grönsångare och härmsångare. För många besökare är nötkråkan kanske den mest intressanta. Den äter gärna nötter i hassellunden vid bergets fot i väster.
Bergsklätt ligger geografiskt på en gräns där sydliga och nordliga växter och djur möts. Här växer klockgentiana på sin nordligaste kända plats. Andra växter som nästan når sin nordgräns är strandviol, krussilja, lövbinda och vattenblink.
Därför bildades reservatet
Reservatet bildades främst för att bevara området som utflyktsmål och strövområde. Området ingår i EU:s ekologiska nätverk av skyddade områden, Natura 2000.
Aktiviteter och faciliteter
- Naturreservat
Fakta
Bildat: 1976
Storlek: cirka 110 hektar
Markägare: Privat och Staten
Förvaltare: Länsstyrelsen i Värmlands län
Hitta hit
Läge: Värmlands län, Arvika kommun, drygt 10 kilometer väst om Arvika. Reservatet kan nås både land och sjövägen. Utefter landsväg 172, mellan Arvika och Sulvik, strax väster om Jössefors visar en skylt vägen till reservatet. Tänk på att visa hänsyn och köra långsamt förbi Bergs gård. 59°39'31.2"N 12°28'00.3"E. Om du bokar färdtjänst så säg att det ligger vid Bergdalen.
Föreskrifter
Utan Länsstyrelsens tillstånd är det förbjudet att organiserat utnyttja området, samt för skolor och institutioner att regelmässigt utnyttja området för att utföra vetenskapliga eller andra undersökningar.
I reservatet Bergs klätt är det förbjudet att:
- Övernatta på parkeringplats samt tälta inom hela reservatet,
- elda annat än på anvisade platser,
- samla in mossor, lavar och vedsvampar,
Du kan läsa de fullständiga föreskrifterna i den utfällbara boxen nedan.
Kontakt
E-postadress
Maila Länsstyrelsen Värmland
Organisationens logotyp
Frågor och svar
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.