Branäsberget, Naturreservat
Naturreservat
- Län: Värmlands län
- 6515.86 km från dig
Åtgärder
Beskrivning
Naturreservat med milsvid utsikt över Klarälvsdalen. I Branäsbergets brant kan man hitta den hotade arten långskägg.
Naturreservatet Branäsberget bildades för att möjliggöra såväl bevarande av värdefull natur som fortsatt expansion av skidanläggningen.
Naturreservatet är beläget i en brant sluttning mellan Branäsbergets topp och Klarälven. Gammal grandominerad skog utgör huvudparten av reservatet, men mindre områden med magrare talldominerade marker förekommer, såväl som yngre skogsbestånd med ett större inslag av lövträd.
Djur och växter
Reservatet ska också skydda de rödlistade arter som finns i området. En av dessa är laven långskägg, Usnea longissima, som har en ovanligt stor förekomst i reservatet. Lokalen bedöms hysa den största populationen av långskägg i Syd- och Mellansverige. Arten är starkt knuten till s.k. brandrefugiala (områden som brukar klara sig undan brand) öppna granskogar. Arten finns idag bara kvar i skogar som aldrig blivit kalavverkade.
Skogens slutenhet och sluttningen mot nordost är viktig för mikroklimatet, som är av avgörande betydelse för den speciella flora som förekommer i området. Genom reservatet bevaras också gammal grandominerad naturskog med grovbarkiga träd, döende och döda träd och död ved.
Aktiviteter och faciliteter
- Naturreservat
Fakta
Bildat: 2014
Storlek: 29 hektar
Markägare: Privat
Förvaltare: Länsstyrelsen Värmland
Hitta hit
Reservatet ligger i Värmlands län, Torsby kommun, cirka 2,6 kilometer nordväst om Dalby. Följ E45 mot väg 62. Följ väg 62 mot Gondolvägen. Parkera på skidanläggningens parkering. Nordvärmlandsleden går genom reservatet.
Föreskrifter
I naturreservatet är det förbjudet att:
- samla in ryggradslösa djur, t ex skalbaggar, snäckor och fjärilar,
- samla in mossor, lavar och vedsvampar,
- skada levande eller döda träd, stående och omkullfallna träd, och buskar,
- utan länsstyrelsens tillstånd i näringssyfte organiserat utnyttja området, samt för skolor och institutioner att regelmässigt utnyttja området för att utföra vetenskapliga eller andra undersökningar,
- framföra fordon, exempelvis cykel, traktor, snöskoter och terränghjuling (s.k. fyrhjuling),
- elda.
Kontakt
E-postadress
Maila Länsstyrelsen Värmland
Organisationens logotyp
Frågor och svar
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.