Naturreservat

Fänstjärnsskogen, Naturreservat

Naturreservat

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Fänstjärnsskogen räknas som ett av de mest värdefulla naturskogsområdena i hela Mellansverige. Här kan du vandra i skog som är nästan helt opåverkad av modernt skogsruk och se en 600 år gammal tall. Kanske Värmlands äldsta träd?
Foton i bildspelet: Länsstyrelsen Värmland, om inget annat anges.

Inför ditt besök

Från parkeringen till reservatgränsen är det ungefär 1,4 kilometer. Leden följer den gamla säterstigen, till Värnäs-Tväråssätern. Innan du når reservatet kan du vika av från leden och gå 300 meter till en eldpallkoja som står öppen för den som vill rasta eller övernatta.

Inne i reservatet finns en rundslinga på cirka 1,4 kilometer. I skogen är det ganska kuperat med några jobbiga uppförsbackar som ger puls.

Här finns gammal orörd skog och hotade arter

I Fänstjärnsskogen har skogen varit obruten under väldigt lång tid. Endast små avverkningar har gjorts i skogsbeståndet. Under 1700- och 1800-talen påverkades skogen av otaliga bränder. Några var naturliga medan många anlades för att förbättra betet för djuren från Värnäs-Tväråssätern. Spåren efter bränderna syns tydligt på det stora antalet brandskadade torrfuror och många levande tallar med brandljud.

I reservatets skog finns det många och stora tallar som överlevt bränderna. Merparten av områdets skog består av tall och många av träden har en medelålder på 200-250 år. Det äldsta levande trädet är en drygt 600 år gammal tall som kallas Drottningen. Hon står alldeles intill reservatets norra gräns men är inte helt lätt att hitta. Här finns också en del andra tallar som är 350 eller 400 år gamla.

Tack vare skogens höga ålder, den obrutna kontinuiteten av skog och det stora antalet döda träd finns det ett stort antal hotade arter i området. Här kan du bland annat hitta ullticka, rynkskinn, varglav, norsk näverlav, violettgrå tagellav och skogstrappmossa. Hänsynskrävande fåglar som gråspett, tretåig hackspett och slaguggla häckar ibland i reservatet.

Så bildades naturreservatet

Naturreservatet bildades efter initiativ från Bengt Sonesson, en av de dåvarande skogsägarna, och Ingemar Brelin, naturvårdskraft i norra Värmland. Syftet är att skydda ett naturskogsområde och bevara de höga naturvärdena. Området ingår i EU:s ekologiska nätverk av skyddade områden, Natura 2000.

Läs mer

För den som vill fördjupa sig ytterligare finns det en rapport om reservatet som går att beställa som pdf eller tryckt rapport via naturvårdens resursbrevlåda:naturvard.varmland@lansstyrelsen.se

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Naturreservat Naturreservat

Hitta hit

Läge: Värmlands län, Torsby kommun, cirka 6 kilometer nordost om Stöllet. Vägbeskrivning till reservatet. Från Stöllet åk E45 mot Malung. Efter 4,5 kilometer sväng höger - vägvisning "Naturreservat". Efter cirka 3 kilometer finns en parkeringsplats (gemensam med reservatet Skavåsen). Den gamla säterstigen, till Värnäs- Tväråssätern, leder fram till reservatet. Vägbeskrivning till Värnäs- Tväråssätern via reservatet. Från vägen följer reservatsleden den gamla säterstigen till sydöstra hörnet av reservatsgränsen och vidare cirka 650 meter längs gränsen. Här skiljer sig reservatsleden från säterstigen som fortsätter ytterligare cirka 350 meter för att vika av rakt österut från reservatet och når Värnäs- Tväråssätern efter cirka 1 kilometer.

Föreskrifter

I Fänstjärnskogens naturvårdsområde gäller särskilda bestämmelser och begränsningar i allemansrätten.

Här är det förbjudet att:

  • bryta kvistar, fälla eller på annat sätt skada levande eller döda träd och buskar,
  • gräva upp eller plocka växter, svampar, mossor eller lavar,
  • störa djurlivet genom att t ex uppehålla sig vid bo eller släppa lös hund eller annat husdjur (undantag dock för tillåten jakt),
  • framföra motordrivet fordon,
  • göra upp öppen eld,
  • tälta.

Organiserat utnyttjande av området, för t.ex. turism, undervisning eller naturvetenskapliga undersökningar, skall ske i samråd med länsstyrelsen.

Kontakt

E-postadress

Maila Länsstyrelsen Värmland

naturvard.varmland@lansstyrelsen.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen