Naturreservat

Höljberget, Naturreservat

Naturreservat

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Det är en upplevelse att bege sig till en naturskog som Höljberget. Bergets krön ligger på 540 meter över havet och sluttar starkt mot öster ned mot vattendraget Höljan.
I området, som räddades i sista stund undan avverkning vintern 1994-95, finns många gamla träd som är cirka 100-150 år eller äldre. Reservatet bildades för att bevara ett naturskogsområde med karaktäristisk vegetation och en rik flora av mossor, lavar och svampar. Området ingår i EU:s ekologiska nätverk av skyddade områden, Natura 2000.

Djur och växter

I reservatet möter du hänglavsprydda granar och örtrika marker med kransrams, torta och orkidéer som jungfru Marie nycklar, spindelblomster och knärot.

I den branta östsluttningen ligger stora mängder döda träd vilket är en starkt bidragande orsak till den artrika svamp-, lav- och mossfloran. Det finns även en stor andel döda stående träd vilka hyser en mängd spännande insekter. De i sin tur uppskattas bland annat av hackspettar. Den tretåiga hackspetten har en fristad vid Höljberget och spår av dess födosök syns på mängder av granar i området.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Naturreservat Naturreservat

Fakta

Bildat: 1996

Storlek: 72 hektar

Markägare: Staten

Förvaltare: Länsstyrelsen i Värmlands län

Hitta hit

Värmlands län, Torsby kommun, vid byn Bastuknappen nära norska gränsen. Kör väg 62 mot Trysil. Cirka 8 kilometer efter Höljes tar man av mot Bastuknappen. Kör grusvägen mot Bastuknappen cirka 11 kilometer där en skogsbilväg tar av norrut till Höljberget. Vid avfarten in på skogsbilvägen finns en vägbom som kan vara stängd vid tjällossning, övrig tid är den öppen.

Föreskrifter

Det är förbjudet att:

  • skada vegetationen t.ex. genom att bryta kvistar, fälla eller på annat sätt skada levande eller döda träd och buskar,
  • gräva upp eller plocka växter, svampar, mossor eller lavar,
  • störa djurlivet genom att t.ex. uppehålla sig vid bo,
  • släppa lös hund eller annat husdjur (undantag dock för tillåten jakt),
  • framföra motordrivet fordon.
  • göra upp öppen eld,
  • tälta.

Organiserat utnyttjande av området för t.ex. undervisning, turism eller naturvetenskapliga undersökningar skall ske i samråd med länsstyrelsen.

Kontakt

E-postadress

Maila Länsstyrelsen Värmland

naturvard.varmland@lansstyrelsen.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen