Knappnäs, Naturreservat
Naturreservat
- Län: Värmlands län
- 6521.78 km från dig
Åtgärder
Beskrivning
Den värdefulla naturmiljön vid Knappnäs skapas genom Klarälvens påverkan.
Knappnäs bildades troligen genom ett älvgenombrott för 300-500 år sedan. Efter älvgenombrottet anslöt Knappnäs till de två ursprungliga näsen, Stärnäs och Lillängen. Dessa landområden, tillsammans med den nästan helt avsnörda korvsjön Loken, utgör det nuvarande näset.
Delar av området översvämmas årligen och det bildas ansamlingar av sediment på näsets södra sida. Variationerna i vattenståndet ger upphov till strandängar och en lövdominerad skog med hög artrikedom.
Reservatet bildades för att bevara områdets lövskogar, strandängar och öppna sandytor samt de djur- och växtarter som förekommer i området och deras livsmiljöer. Området bevaras också för att skydda de ytformer och geologiska processer som karaktäriserar Klarälvdalen. Området ingår i EU:s ekologiska nätverk av skyddade områden, Natura 2000.
Djur och växter
De fuktiga lövskogarna av gråal, hägg och olika salix-arter med rik tillgång på äldre träd och död ved, ger förutsättning för en speciell fauna och flora. Den strandnära floran och faunan är även den rik med drygt 200 arter av kärlväxter, lavar och svampar. Sedimenten som samlas på näset ger tillgång till miljöer som är viktiga för insekter som kräver fria sandytor samt för arter med låg förmåga att konkurrera t.ex. den hotade ävjepilörten.
Aktiviteter och faciliteter
- Naturreservat
Fakta
Bildat: 2005
Storlek: 22 hektar
Markägare: Staten, Privat
Förvaltare: Länsstyrelsen i Värmlands län
Hitta hit
Värmlands län, Torsby kommun, ca 1 km nordväst om Likenäs. Kör västerut förbi bensinstationen i Likenäs och över bron vid Klarälven. Ta därefter höger. Reservatsparkeringen ligger i anslutning till väg 957.
Föreskrifter
I reservatet är det förbjudet att:
- samla in ryggradslösa djur,
- samla in mossor, lavar och vedsvampar,
- skada eller ta bort träd och buskar samt död ved såsom liggande och stående torrträd samt torra grenar,
- framföra fordon,
- göra upp eld på annan än särskilt iordningställd plats som är markerad med skylt.
Utan länsstyrelsens tillstånd är det förbjudet att:
- i kommersiellt syfte utnyttja området samt för skolor och institutioner att regelbundet utnyttja området för att utföra naturvetenskapliga eller andra undersökningar.
Kontakt
E-postadress
Maila Länsstyrelsen Värmland
Organisationens logotyp
Frågor och svar
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.