Mammasberg, Naturreservat
Naturreservat
- Län: Värmlands län
- 6501.84 km från dig
Åtgärder
Beskrivning
Från toppen av Mammasberg har besökaren en milsvid utsikt över landskapet runtom.
Området är som helhet mycket kuperat och domineras av två markerade höjdryggar i nord-sydlig riktning; dels själva Mammasberg i väster med sina 560 m.ö.h., och dels en lägre bergås i östra delen av området. Reservatsområdets kuperade terräng ger en stor variation i skogen.
På toppen av Mammasberget, och den östra åsen, står en gles och mager skog. På de frodigare sluttningarna finns däremot en 140 år gammal, högrest och grov granskog med inslag av lövträd som asp, björk och sälg. Den äldsta skogen är relativt gles och fläckvis finns gott om hänglav.
Reservatet bildades för att bevara ett område med naturskogsartad gammal barrskog och typiska arter knutna till gammal skog, död ved och lövträd. Syftet är även att behålla tystnaden och vildmarkskänslan inom området. Området ingår i EU:s ekologiska nätverk av skyddade områden, Natura 2000.
Djur och växter
Mindre vanliga arter som trivs i området är: tretåig hackspett, gråspett, lunglav, brunpudrad nållav, gammelgranskål, knärot och spindelblomster.
Aktiviteter och faciliteter
- Naturreservat
Fakta
Bildat: 2009
Storlek: 69,3 hektar
Markägare: Privat
Förvaltare: Länsstyrelsen i Värmlands län
Hitta hit
Reservatet ligger i Värmlands län, Torsby kommun, 9 km söder om Bograngen. Från Bograngen: kör bygatan västerut mot Norge. Sväng vänster (söderut) och kör ca 4 km till Skråckarberget. Här slutar allmän väg. Besökare till naturreservatet fortsätter på huvudvägen, söderut genom byn. Följ skogsbilvägen söderut ca 3 km. Vägen delar sig i ett y-kors. Håll till vänster utmed Dypån. Fortsätt ca 2 km till den P-plats som är gemensam för naturreservaten Soienmägg och Mammasberg.
Föreskrifter
I reservatet är det förbjudet att:
- samla in ryggradslösa djur, t.ex. skalbaggar, snäckor och fjärilar,
- samla in mossor, lavar och vedsvampar,
- skada eller ta bort död ved såsom liggande och stående torrträd samt torra grenar,
- framföra fordon,
- medföra ej kopplad hund,
- utan länsstyrelsens tillstånd i näringssyfte organiserat utnyttja området, samt för skolor och institutioner att regelmässigt utnyttja området för att utföra vetenskapliga eller andra undersökningar.
Kontakt
E-postadress
Maila Länsstyrelsen Värmland
Organisationens logotyp
Frågor och svar
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.