Vandring

Finnskogleden, Mitandersfors-Lebiko (etapp 3)

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 11.9 km

Åtgärder

Beskrivning

Finnskogleden är unik på så sätt att den slingrar sig fram och tillbaka över gränsen mellan Norge och Sverige, med sina 240 km mellan Morokulien i Eda och upp till Söre Osen vid Trysil i Norge.

I och med gränsstängningen under covidpandemin uppstod svårigheter i samarbetet kring leden, vilket gjort att den inte är lika väl underhållen som man skulle önska. Markeringar syns ibland dåligt eller saknas på sina ställen. Det pågår dock planering för att hitta tillbaka till en välfungerande skötsel.

Men för dig som är en van vandrare och som letar efter lite utmaningar kan detta vara ett alternativ. Naturen är onekligen fantastisk och det finns mycket historia längs leden för den som vill fördjupa sig, både från krigstider och finnkultur. Ta med dig karta och gps ut på ditt äventyr! Om du har tänkt övernatta är det säkrast att ta med tält, eftersom statusen för vindskydden inte är säkrad i dagsläget. Räkna med att mobiltäckningen varierar.

En översiktskarta finns tillgänglig i separat PDF. Tillsvidare finns detaljkartor i det häfte som Finnskogens Natur & Kulturpark ger ut. Det kan köpas bland annat på Visit Arvika.

Finnskogledens etapper 2 och 3 går delvis genom Arvika kommun. Texten nedan är från Finnskogleden.com:

Längs denna etapp finns ett naturreservat med rik flora, välbevarade kulturbyggnader och en rökstuga.

Leden korsar Bogsälven vid Mitandersfors och går uppför genom skogen till Bengtstorp. Därifrån är det lätt och fin skogsterräng fram till Lomstorp i norra änden av sjön Lomsen. Från insjön följer du stigen 1,5 kilometer till Ritamäki, som är Sveriges senast bebodda finngård. Syskonen Henning och Beda flyttade från gården 1964. Gården ägs idag av Lekvattnets Hembygdsförening. På Ritamäki serveras enkel mat sommartid, sök aktuell information på Facebook-sidan "Ritamäki finngård." Området är ett naturreservat med rik flora och välbevarade kulturbyggnader med rökstuga.

Leden fortsätter 2-3 kilometer vidare fram till Lebiko. Då har du korsat gränsen och befinner dig på norska sidan. Längs vägen passerar du platsen Kissalamp. Lebiko var en mellanstation för många norska flyktingar under andra världskriget. Här fick de mat och vila innan de leddes den sista sträckan över gränsen till Kissalamp och friheten i det neutrala Sverige. Lebiko var bebott till 1964.

På Lebiko finns övernattningsmöjligheter genom Den Norske Turistforening (DNT). Den är låst med DNT:s standardnyckel som du bland annat kan köpa vid DNT:s kontor i Oslo. Övernattning beställs i förväg genom Hyttebetalingsappen (Stugbeställningsappen). Obemannade stugor har inte mat, men gasspis för matlagning. Det finns en egen brunn nedom ladan, som kan bli torrlagd i torkperioder. Propan till matlagning och ved till uppvärmning.

OBS! Det råder eldningsförbud i vedspisen i köket på grund av en spricka i ugnen.

Det finns täcken och kuddar i sovrummen. Det är obligatoriskt att använda sängkläder.

Text översatt till svenska av Visit Arvika.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Nedladdningar

Kontakt

Adress

Besöksadress:
Visit Arvika
Arvika Turistbyrå, Storgatan 22
671 31 Arvika

www.visitarvika.se

E-postadress

Visit Arvika

+46 570 817 90

turist@arvika.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen