Rävåsen, Naturreservat
Naturreservat
- Län: Värmlands län
- 6558.04 km från dig
Åtgärder
Beskrivning
Gammal fuktpräglad grandominerad naturskog.
Genom reservatets västra del rinner vattendraget Kölan. I naturreservatet finns myrmark och fuktig naturskog. Det vanligaste trädslaget är gran. På en del ställen kan man hitta spår från skogsbränder; brandstubbar och tallar med brandskadade stammar så kallade brandljud.
Naturreservatet bildades för att bevara biologisk mångfald och värdefulla naturmiljöer. Nu får Rävåsen utvecklas fritt.
Djur och växter
I skogen finns sällsynta mossor, lavar och svampar som växer på murken ved, döende träd och grov bark. De är exempel på viktiga livsmiljöer i naturskogar. Den bladlika, norska näverlaven Platismatia norvegica trivs på stammar och grenar av gammal gran eller björk. Laven är beroende av hög luftfuktighet och skulle dö i torrare miljö. I skogar med skogsbruk är skogen glesare och därför blir luften mer torr. I området finns den tretåiga hackspetten Picoides tridactylus. Den trivs i stora sammanhängande gammelskogar. När hackspetten söker föda hackar den tydliga ringar runt trädstammarna. Ringarna är ganska lätta att få syn på.
Anordningar
En kryssmärkt snöskoterled korsar reservatet i nord-sydgående riktning. Informationsskyltar finns där skoterleden passerar reservatsgränsen.
Aktiviteter och faciliteter
- Naturreservat
Fakta
Bildat: 2013
Storlek: Knappt 37 hektar
Markägare: Staten
Förvaltare: Länsstyrelsen i Värmlands län
Hitta hit
Reservatet ligger i Värmlands län, Torsby kommun, cirka 6 kilometer norr om Ekshärad, nordost om Fastnäsbron i södra delen av Torsby kommun. Det finns ingen lämplig väg som går nära Rävåsen.
Föreskrifter
I reservatet är det förbjudet att:
- samla in ryggradslösa djur, t ex skalbaggar, snäckor och fjärilar,
- samla in mossor, lavar och vedsvampar, bryta kvistar, fälla eller på annat sätt skada levande eller döda träd, stående och omkullfallna träd, och buskar,
- utan länsstyrelsens tillstånd i näringssyfte organiserat utnyttja området, samt för skolor och institutioner att regelmässigt utnyttja området för att utföra vetenskapliga eller andra undersökningar,
- framföra fordon, exempelvis cykel, traktor och terränghjuling (sk fyrhjuling),
- elda.
Kontakt
E-postadress
Maila Länsstyrelsen Värmland
Organisationens logotyp
Frågor och svar
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.