Skarvsjömyrarna
Naturreservat
- Län: Västerbottens län
- 6484.66 km från dig
Åtgärder
Beskrivning
Skarvsjömyrarna är ett av länets mest värdefulla myrområden. Reservatet är ett mycket stort och mångformigt vildmarksområde med i det närmaste opåverkade myrar, stora arealer med naturskogar samt opåverkade vattendrag och sjöar.
Hela reservatet utgörs av väglöst land och stora delar av området är mycket svårtillgängliga under barmarkssäsongen på grund av de blöta myrarna och vattendragen. Under vattendragens högvattenflöden i maj och början av juni kan annars svåråtkomliga delar av reservatet nås vattenvägen via kanot.
Under vinterhalvåret är området relativt lättillgängligt för skid- och skoteråkare via de stora öppna myrarna och tack vare att det finns allmänna och farbara vägar norr, väster och söder om reservatet. Två markerade skoterleder löper genom reservatet: leden mellan Skarvsjöby och Pauträsk samt leden mellan Skarvsjöby och Fianberg.
I reservatets norra del finns en spångad stig som löper från Långnäsvägen ner till Mejvansjöns norra strand. För den fågelintresserade rekommenderas besök i reservatet under nätter och tidiga mornar i juni månad. Då pågår vadarfåglarnas spel som mest intensivt och de går att uppleva surrande myrsnäppr, rytmiskt malande svartsnäppr, intensivt drillande småspovar och dvärgbeckasinens säregna flyktspel vars läte påminner om ljudet från en häst som galopperar över en träbro.
Aktiviteter och faciliteter
- Naturreservat
Hitta hit
Skarvsjömyrarnas naturreservat ligger ca 20 km söder om Storumans samhälle. Ytterkanterna av reservatet är på flera ställen lättåtkomliga då det gränsar mot eller ligger i nära anslutning till allmänna vägar och större skogsbilvägar. Europaväg 45 passerar som närmast bara några 100 meter från reservatets västra kant. Huvuddelen av reservatsområdet är dock svåråtkomligt under barmarksperioden på grund av de stora blöta myrområdena och svårforcerade vattendrag.
Kontakt
E-postadress
Länsstyrelsen Västerbotten
Organisationens logotyp
Frågor och svar
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.