Gräfte, Naturreservat
Naturreservat
- Län: Västernorrlands län
- 6594.14 km från dig
Åtgärder
Beskrivning
I Gräfte naturreservat i Stöde växer den ovanliga växten blårapunkel. Den blommar i mitten av juli med djupt blålila borstliknande blommor.
- fuktäng med sällsynt blårapunkel
Syftet med reservatet
Syftet med reservatet är att skydda en av landets få växtplatser för vildväxande blårapunkel.
Stödes unika blomma
Redan 1905 upptäcktes förekomsten av blårapunkel av Selångersbotanisten C.A. Nordlander. Då förekomsten av blårapunkel är ganska unik i Sverige, har den blivit något av en symbol för Stöde socken.
Arten växer rikligt inom ett cirka halvt hektar stort fuktigt ängsparti. Här finns den tillsammans med bland annat brudborste och darrgräs. Blårapunkel har funnits kvar under hela 1900-talet trots konkurrens från fuktängsväxter som till exempel älgört, tuvtåtel, strätta och inträngande lövbuskar. Slåtter sker varje år för att ängen inte ska växa igen.
Mellaneuropeisk art
Blårapunkel växer vilt i mellaneuropas bergstrakter där den är en inhemsk skogsängsväxt. I sydsvenska parker kan arten uppträda ibland som "gräsfröinkomling" men i Gräfte växer den ymnigt i relativt naturlig vegetation. Arten tros ha kommit till Gräfte med importerat utsäde och sedan funnit rätt miljö för att kunna överleva på denna äng.
Aktiviteter och faciliteter
- Naturreservat
Fakta
Beslutsår: 1997
Storlek: 1 hektar
Kommun: Sundsvall
Förvaltare: Länsstyrelsen
Skyddsområde: Naturreservat
Hitta hit
I Stöde ta av söderut och köra över Ljungan och därefter i Fanbyn ta en väg västerut mot Gräfte by och flygfältet i Stöde. Ta sedan av söderut strax före infarten till flygfältet. Åk denna väg mot Brattås cirka 1,5 kilometer och där ligger reservatet på södra sidan om vägen.
Föreskrifter
Du är välkommen att besöka naturreservatet, men tänk på att det inte är tillåtet att:
- Bryta kvistar, fälla eller på annat sätt skada träd och buskar.
- Plocka eller gräva upp örter.
- Köra motordrivet fordon.
Kontakt
E-postadress
Frågor och svar
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.