Skinnskatteberg - Färnaleden
Vandring
- Län: Västmanlands län
- 6694.82 km från dig
Information om leden
- Längd 15.0 km
- Tid 5 tim
- Svårighetsgrad Blå - medel
Åtgärder
Aktuellt
Just nu pågår arbete med att utveckla leden.
Det innebär att leden på några ställen kan vara dåligt markerad, samt att start/stopplatserna kommer att ändras. Texten som beskriver leden här på sidan är inte heller helt korrekt och kommer att ändras.
Leden kommer att utrustas med två nya grillplatser samt informationsskyltar som både kommer att finnas på plats längs leden och digitalt här på Naturkartan för den som vill ha fördjupad information.
Arbetet är beräknat att vara färdigt under hösten 2024. Fram tills dess hoppas vi att ni har tålamod med att arbete pågår och ser fram emot en uppdaterad och informativ led! Den ledsträckning som är inlagd här på Naturkartan är den som kommer att gälla när ledens utveckling är klar.
Beskrivning
Vandra mellan Skinnskatteberg och Färna
Upplev mörka mystiska granskogar, stora myrmarker, luftiga tallskogar, rogivande skogstjärnar och det vackra naturreservat Lappland. Få platser bjuder på en så stor variation som denna härliga led längs vindlande skogsstigar. I sin fulla längd är leden 15 km lång med möjlighet till rast och vila i både vindskydd och grillhus. Med sina 12 informationsskyltar längs vägen har du möjlighet att få veta mer om skog, skogsbruk, historia och natur. Varje skylt har sin egen QR-kod som leder direkt in till mer fakta och spännande länkar för den som önskar veta ännu mer.
Skinnskatteberg – Färnaleden är en välmarkerad led som är lätt att följa från början till slut. Orangea markeringar på träd och stolpar gör det lätt att hitta och spänger och broar tar dig tryggt över de blötaste partierna. Vid stor nederbörd kan dock vissa partier av stigen vara blöt och lerig. Terrängen är mestadels flack och följer huvudsakligen naturliga skogsstigar. Undantaget är etappen genom Färna tätort som följer en bit på asfalt. Leden tar ca 5 timmar att vandra i lugnt tempo beroende på hur långa raster du väljer att ta.
Om du väljer att starta din vandring i Skinnskatteberg ligger ledstarten vid Masbo IP, precis invid Systemairhallen. Här finns parkering och information om leden. Även MTB-leden Skärsjön runt har sin start här, likväl som cykelleden Långa grusrundan. I början av leden finns en grillplats innan du kort därefter passerar Sveriges mest primitiva vandrarhem Kolarbyn Eco-Lodge (ca 3 km från centrala Skinnskatteberg). Strax därefter snuddar du vid Skärsjöns vackra vattenutsikt och badplats innan en stig tar dig in i ljus och luftig tallskog. Efter en kort vandring får du med uppmärksamma steg ta dig över väg 233 innan du möts av en informationsskylt som välkomnar dig till naturreservatet Lappland. Genom blåbärsris och vidsträckta mossar slingrar du dig vidare genom ett förtrollande landskap tills du kommer fram till Bladtjärn. Här kan du passa på att vila i vindskyddet och nyttja grillplatsen för mat och värme.
När du går vidare passerar du först Dragmossen och sedan ett fascinerande naturvårdsbränningsområde. Skyltar längs den separata slingan berättar om EU-projektet Life Taiga och du kan se spår i landskapet där den kontrollerade bränningen av skog gjorts. Längre fram tar välpreparerade spänger dig över vackra Långmossen och Stormossen innan du kommer ut på en skogsväg och lämnar reservatet. Här finns också ett grillhus där du kan vila eller äta matsäck under tak.
Härifrån följer en ny naturstig som slingrar sig fram genom tät granskog. På några ställen bryts granskogen upp av kortare vägpartier och vacker myrmark. Efter fågelmossen finns ännu ett grillhus som kan ge värme och skydd. Strax innan du når Färna tätort följer leden en grusad skogsväg som leder dig genom vidöppet åkerlandskap och idyllisk landsbygdsmiljö. Den sista etappen genom Färna följer asfaltsväg och leder dig fram till en mindre parkeringsplats med vy över det imponerande Färna Herrgård & Spa. Här finns också en informationsskylt som berättar om leden, och en rastplats ger möjlighet till en vilopaus efter vandringen.
Kolarbyn – Färnaleden kan genomföras både som en egenorganiserad dagsutflykt eller som en del av ett program med boendepaket via Kolarbyn Eco-Lodge och Färna Herrgård & spa. Kontakta någon av anläggningarna för mer information.
Skinnskatteberg är en populär destination för aktiva naturälskare och har massor att erbjuda vad gäller natur och friluftsliv. På kommunens egen webbplats finns massor av information om vad du kan uppleva i kommunen.
Aktiviteter och faciliteter
- Vandring
- Trailrunning
Tillgänglighet
- Nära parkering
Fakta
Den här sagolika vandringen är fortfarande under utveckling innan den fullt ut nått kvalitetskraven för låglandsled. Trots detta är den väl uppmärkt och lätt att följa, och vi hoppas att du får en härlig vandring genom skog och myrmark.
Tänk på att vara utrustad med ett par rejäla vandringsskor och att den här leden är mer anpassad för den vane vandraren.
Underlag
Leden följer huvudsakligen naturliga skogsstigar i flack terräng. På vissa delar av leden förekommer grusväg och en kort sträcka genom Färna tätort är på asfalt.
Parkering
Bästa parkeringsmöjligheten finns vid Masbo IP. För att hitta till starten av Kolarbyn-Färnaleden följer du MTB-leden Skärsjön runt som startar vid Masbo IP, tills du kommer fram till Kolarbyn där leden startar.
Vid Skärsjöns badplats finns en parkeringsplats där man också kan placera sin bil, men tänk på att under sommarsäsong är den parkeringen oftast fullsatt av badgäster.
I Färna kan man parkera vid herrgården. Om du ska vandra kan du gärna välja den mindre parkeringen som finns anvisad här på Naturkartan.
Kommunikationer
Hitta hit
Om du startar från Masbo IP svänger du av från väg 233 strax söder om Skinnskatteberg tätort. Följ skylt mot Idrottsplats.
Om du startar i Färna ligger starten vid parkeringen vid Färna Herrgård. Följ skyltning från väg 250 mot Färna Herrgård när du kommer in i tätorten Färna.
Nedladdningar
Kontakt
Adress
Box 101, 739 22 Skinnskatteberg
E-postadress
Veronica Dahlberg
Organisationens logotyp
Frågor och svar
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.