17 Bockhammar – Borntorpet | Bruksleden
Vandring
- Län: Västmanlands län
- 6694.65 km från dig
Information om leden
- Längd 8.3 km
Åtgärder
Beskrivning
Hela vandringen fram till etappmålet vid Borntorpet utanför Skinnskatteberg går genom skogsterräng med inslag av mossar och andra våtmarker. Leden följer till största delen stigar men går även en kort bit på skogsväg. Landskapet är inte särskilt kuperat. Men var beredd på att några korta partier i skogen är lite brantare.
Etappen börjar vid den vackra platsen Bockhammar där du bland annat kan besöka Ebba Brahes lusthus eller ta en fika på det sommaröppna kaféet. Från vindskyddet fortsätter leden mot sydväst genom varierande skogsterräng.
Leden passerar på spänger söder om Bastusmossen som är ett komplex med omväxlande fattigkärr och mossvegetation. Här ligger även Bastussjön, en typisk dysjö där man kan hitta vit näckros och gäddnate.
En kilometer efter mossen kommer du efter en brant backe ner till en röd liten timmerstuga mitt i skogen. Stugan byggdes i slutet av 1920-talet och den första som bodde här var Anders Eriksson, även kallad Älg-Erik. Idag står stugan öppen för den som vill övernatta eller ta en rast.
Efter stugan går leden på en lättvandrad stig, och därefter grusväg, genom skogen fram till etappmålet vid konferensanläggningen Borntorpet. Borntorpet ligger vackert beläget vid sjön Stora Gattjärnen. Här finns möjlighet till övernattning.
RASTPLATSER
Vid etappens startpunkt vid Bockhammar ligger ett vindskydd på en kulle inne i lövskogen en liten bit från vägen. TC finns i anslutning till vindskyddet. Terrängen lämpar sig dåligt för att tälta.
Älg-Eriks stuga är en övernattningsstuga belägen längs leden, ca 1,5 km innan Borntorpet. Den röda stugan ligger i en skogsglänta där det även finns gott om plats att slå upp tält. Inne i stugan finns våningsbäddar med plats för minst sex personer. Utanför finns eldstad med sittbänkar och TC.
BOCKHAMMAR
Bockhammar är ett gammalt bruksområdet. Här anlades ett bruk år 1607 och dess historia är intimt förknippad med Ebba Brahe. Hon var under lång tid ägare till bruket som hon ärvde efter sin far Magnus Brahe.
Vid Bockhammars bruk fanns tre hamrar med fem härdar och en tid även en hytta. 1770 införlivades Bockhammar med Färna bruk och drygt hundra år senare lades driften ner.
Idag återstår endast en timrad mangårdsbyggnad från 1817 och, den mest kända byggnaden i Bockhammar, Ebba Brahes lusthus. Lusthuset ligger vackert beläget nere vid älven. På taket sitter en vindflöjel där man kan läsa texten ”Ebba Brahes paviljong”.
EBBA BRAHES LUSTHUS
På en liten ö i bruksdammen vid Bockhammar ligger Ebba Brahes rosamålade lusthus. Enligt vindflöjeln på taket uppfördes lusthuset år 1636 och det gör det till landets äldsta. Inuti finns vackra dekorationsmålningar.
Ebba Brahe var grevinna. 15 år gammal blev hon hovfröken hos den nyblivna änkedrottningen Kristina. Kristinas make, kung Karl IX, efterträddes av deras son Gustav (II) Adolf, dom då skulle fylla 17 år. Kung Gustav Adolf blev snart förälskad i den vackra Ebba Brahe. Deras förhållande kan delvis följas genom en bevarad brevväxling. År 1613 skrev kungen ett brev som innehöll ett formligt frieri.
Änkedrottning Kristina motarbetade kärleksförbindelsen av politiska skäl. Hon ville se kungen gift med en tysk prinsessa. Hennes envisa motstånd förmådde Gustav Adolf att avstå från kärleken. År 1615 drog han ut i fält och det blev slutet på den romantiska förbindelsen. Tre år senare gifte sig Ebba Brahe med greven och fältherren Jakob De la Gardie. De fick ett långt äktenskap och Ebba hann bli mor till inte mindre än 14 barn. En av dem var Magnus Gabriel De la Gardie. Kung Gustav Adolf gifte sig med Maria Eleonora av Brandenburg. Vid kungens död år 1632 var deras enda barn dottern Kristina 5 år.
SKINNSKATTEBERG
På en vacker plats mellan sjöarna övre och nedre Vättern ligger Skinnskatteberg. Skinnskatteberg är ett gammalt brukssamhälle med ett bruk som drevs från 1626 fram till 1909. På 1600-talet fanns här 3 hamrar, och under 1700-talets mitt hade antalet ökat till 24 stycken. Slaggstenshögar och murrester visar idag var järnframställningsplatserna låg.
I Skinnskatteberg kan man bland annat titta på den vackra herrgården som anses som en av de ståtligaste i landet. Den uppfördes under senare delen av 1700-talet av brukspatron Wilhelm Hising efter ritningar av Eric Palmstedt. År 1934 köptes byggnaden av Domänverket och från 1944 har den disponerats av skogsmästarskolan. I Skinnskatteberg finns ytterligare sju herrgårdar bevarade. Det är mer än vad som finns i någon annan kommun i hela Sverige.
I närheten av herrgården ligger kyrkan. Den sägs vara byggd på pilgrimernas rastplats. Varje år vandrade munkarna från Arboga förbi här på sin pilgrimsfärd till Nidaros.
En annan sevärdhet är hembygdsgården, byggd år 1860 som arbetarbostad. Den ligger på det gamla bruksområdet intill Hedströmsbron. I Hembygdsgården finns Sveriges äldsta stockbåt förvarad. Den byggdes på 700- eller 800-talet och användes förmodligen i samband med jakt och fiske eller vid myrmalmsletning.
ANNAT BOENDE
I Bockhammar finns möjlighet till boende på Stallkarlsgården.
Borntorpet är en konferensanläggning belägen vid sjön Stora Gattjärn. Här kan man hyra rum för en kort övernattning eller för ett längre uppehåll. Intill anläggningen finns motionsspår och stora gräsytor.
Prova ett annorlunda vandrarhem. Ca 2 km söder om Borntorpet vid Skärsjön ligger kolarbyn. Här bor du i kolarkojor belägna mitt i den trolska Bergslagsskogen. I varje koja finns eldstad och sovplatser. Från Borntorpet går en stig ner till Kolarbyn.
Vill du veta mer om boende i Skinnskattebergs kommun, gå in på länken nedan.
ANNAT BOENDE
Vid Bockhammar finns ett kafé som serverar kaffe och hembakat bröd. Kaféet är öppet under sommaren och en bit in på hösten.
Under boendelänken ovan finns även information om var du kan äta i Skinnskatteberg.
LÄS MER
Aktiviteter och faciliteter
- Vandring
Hitta hit
Till Bockhammar finns ingen bussförbindelse.
Parkera bilen kan du göra vid Borntorpet.
Från Borntorpet kan du vandra ca 1 km ut till väg 233 där buss nr 500 stannar. Bussen går på sträckan Köping – Skinnskatteberg – Fagersta – Norberg – Avesta. Bussen går en gång i timmen på vardagar men mer sällan under helger.
Kontakt
E-postadress
Frågor och svar
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.