Pilgrimsled

Romboleden Etapp 1 Köping-Kolsva

Pilgrimsled

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 13.6 km

Åtgärder

Beskrivning

Mellan den medeltida staden Köping och bruksorten Kolsva går Romboleden på den gamla KUJ-banans banvall. Järnvägen mellan Köping och Uttersberg byggdes för att man skulle kunna forsla malm och järn från Bergslagen till Mälaren. Det är plant och lättvandrat och går lika bra att cykla.

Etappen tar dig med genom jordbruksbygd och då och då in i skogen. Du får se mäktiga Ströbohög som tros vara en konungagrav från järnåldern och Malma kyrka som är en av traktens första och äldsta. Under medeltiden sträckte sig dess socken upp i Dalarna. Starten för hela Romboleden är Köpings kyrka. Härifrån sägs S:t Olav ha flytt med båt till Ryssland. Kyrkan är tillägnad helgonet.

Vandra i pilgrimernas fotspår

Romboleden erbjuder en kulturhistorisk färd på stigar och vägar, som trampats av pilgrimer sedan 1000-talet. Det är Nordens äldsta - och Sveriges längsta pilgrimsled. Leden är dessutom en av Europas längsta pilgrimsleder. Romboleden sträcker sig cirka 900 km från Köpings kyrka i Mälardalen till Nidarosdomen i Trondheim vid norska Atlantkusten.

Du som vandrar hela leden kommer uppleva ett vackert och omväxlande landskap. Du vandrar på gamla fäbodstigar, över fjällvidder och längs smala grusvägar på landsbygden. Du hittar allt från lättvandrade dagsturer med caféer längs vägen – till långa turer som tar flera dagar. Leden går ofta genom små samhällen.

Det är ditt eget val om du vill vandra för hälsa, rekreation eller med religiösa förtecken. Hela Romboleden är lång, men det går naturligtvis bra att vandra varje delsträcka för sig. Av naturliga skäl går leden ibland vid sidan av de historiska stigarna, men den följer i huvudsak den medeltida sträckningen.

Res hit med kollektivtrafik

Adress

    Sverige

Länkar

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring
  • Pilgrimsled Pilgrimsled

Fakta

Pilgrimspass

Nedladdningar

Kontakt

E-postadress

Eva Dellemyr

eva.dellemyr@svenskakyrkan.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen