Cykling

04 Mariestad - Lidköping, Vänerleden

Cykling

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 65.9 km

Åtgärder

Beskrivning

Denna del av Vänerleden följer den redan befintliga Biosfär cykelled. Här färdas du genom ett varierat natur- och kulturlandskap med vackra utsikter, lockande badstränder, djupa skogar, spännande sevärdheter och intressanta naturreservat längs vägen. Mestadels går leden på lågtrafikerade bilvägar, ibland grusväg, men det finns också några helt bilfria avsnitt.

Starta gärna i Mariestads centrum vid gästhamnen, där du också kan få mer information om leden. Innan du cyklar vidare mot Lidköping rekommenderar vi dig att stanna till i Mariestad och upptäcka allt som finns här. Ta en promenad i trivsamma Gamla Stan, besök museum eller en konstutställning, hyr kajak för att upptäcka kusten eller följ med på turbåt i Vänerskärgården. Du har också nära till flera fina bad- och fiskeplatser. Gamla stan är en av landets bäst bevarade stadskärnor med bebyggelse från 1700- och 1800-talen. Mitt bland trähus och kullerstensgator reser sig även den mäktiga domkyrkan som började byggas på 1500-talet. På Mariestads turistwebb finns en folder för självguidning och under sommaren kan du följa med på guidade stadsvandringar.

Cykelleden passerar ett flertal tågstationer utmed Kinnekullebanan, där det är tillåtet att ta med cykel på tågen (i mån av plats). Du passerar blanda annat Hällekis station, Blombergs station och Källby station.

Avstickare till flera bad och campingplats

Efter cirka1 km cykling efter starten i Mariestad finns möjlighet till en avstickare till bad. Ekuddens tempererade bassänger och First Camp Ekudden med badstrand är populärt på sommaren. Ytterligare ett par kilometer söderut kan du ta en tur till Sandvikens badplats. Vidare söderut cyklar du först i lummig blandskog innan landskapet öppnar upp sig till bördig åkermark samtidigt som du ser Vänern på håll.

Efter cirka 7 km på dessa vägar ska du när du nästan kommit fram till Björsäters kyrka svänga av till höger in på Årnäs Kinnekullevägen. Efter cirka 5,5 km tar du av höger igen och in på en grusväg som tar dig närmare Vänern. Här kan du också ta en avstickare till Jutavikens för bad.

Aranäs borgruin ligger vackert vid stranden av Vänern med utsikt över sjön. Aranäs var förr ett av våra äldsta och förnämsta kungaslott. I slutet av 1100-talet uppfördes det fasta kärnhuset som består av en granitgrund direkt på klippan, med kraftiga murar och fint huggna sandstenskvadrater försedda med en vacker sockel.

Hällekis hantverk, stenbrott och utsikt

Efter cirka 4 km ska du svänga av Kinnekullevägen in på vägen mot Klingetorp, Björstorp och senare Hällekis. Vid gästhamnen finns fin grillplats under tak och det finns också flera bord och bänkar för picknick. I Hällekis kan du passa på att titta in hos någon av all de hantverkare som har öppna ateljéer i Falkängens Hantverksby. Vill du stanna över finns möjlighet att övernatta på Kinnekulle vandrarhem eller hos Marias Logi.

I Hällekis finns flera intressanta besöksmål om du tar korta avstickare till exempel Utsiktens kaffestuga eller utkikstornet på Kinnekulle med fantastisk utsikt över Vänern. Eller så tar du en avstickare till Hellekis trädgårdscafé, som erbjuder lunch och fika i trädgården och i orangeriet. Om du i stället struntar i avstickarna fortsätter du ytterligare någon kilometer och då kommer du fram till Kinnekulle stenbrott.

Stora stenbrottet på Kinnekulle är en av områdets mest besökta sevärdheter och har lokalt smeknamnet ’lilla Grand Canyon’. Förutom den fantastiska utsikten och miljön så finns i mitten av stenbrottet även en liten fiskesjö. Stora Stenbrottet på Kinnekulle är ett 40 meter djupt stenbrott där man bröt kalksten. De undre lagren av kalksten sträcker sig hela 400 miljoner år tillbaka i tiden.

Efter stenbrottet ringlar sig leden genom det fina landskapet. Här finns övernattningsmöjligheter vid Trolmens Bed & Breakfast. Strax söder om Trolmen passerar du Hjelmsäters gård som har anor tillbaka till 1300-talet. Godset har sedan 200 år tillbaka ägts av familjen Hamilton och huset har delar kvar från 1500-talet.

Ta gärna en avstickare till Västerplana storäng, som är ett naturreservat precis bredvid Vänerns strand, och ligger på Kinnekulles sandstenslager. Området är en liten rest från den tidigare omfattande ängsmarken på bergets västsida, som Carl von Linné beskrev i sin Västgötaresa år 1746. Idag är det ädellövskog och ekhagar som dominerar. Små bäckar blir vattenfall när de störtar nedför stupet mot Vänern. På våren innan lövsprickningen täcks marken av vitsippor, gulsippor och nunneört, på försommaren blommar ramslöken och sprider lökdoft i hela området. När du fortsätter mot Blomberg, stanna gärna till på Caféet på Klostret och fyll på energidepåerna med en god soppa eller hembakade godsaker i en mycket vacker och rustik miljö.

När du har passerat den långa ladan i Blomberg, tar du in höger. Efter cirka 5,7 km kommer du fram till Källby badplats och Källby småbåtshamn, där du kan passa på att njuta av lite båtliv. Leden ringlar sig genom sommarstugeområden så det finns mycket att titta på efter vägen. På vägen in mot Lidköping kan du också ta en avstickare till Truve badplats eller Filsbäcksbadet om det är varmt och du behöver svalkas av. Från Källby badplats till Nya stadens torg är det cirka 12 km.

Besök Vänermuséet och Rörstrand i Lidköping

I Lidköping finns några riktigt fina besöksmål som är värda att besöka. Här finns bland annat en levande stadskärna där Gamla Rådhuset ligger fint på det stora Nya stadens torg. Varje onsdag och lördag är det torghandel som pågått i flera hundra år. På Limtorget som ligger i Gamla staden hittar man de äldsta trähus som finns bevarade i Lidköping. På Rörstrands center kan du besöka museet och shoppa i butiken med outletpriser. Leden fortsätter ut mot Vänern och följer kustlinjen förbi gästhamnen och strax därefter kommer du förbi Vänermuseet, som är väl värt ett besök. Här kan både stora och små lära sig det mesta om Sveriges största sjö. De 17 000 föremålen, 1600 konstverken och 150 000 fotografierna berättar om naturen och livet i och vid Vänern. Mest populärt är akvariet där flera av Vänerns 38 fiskarter simmar omkring.

Utanför museet finns också ett tempererat utebad, Framnäsbadet, om du är sugen på att stanna till för att bada i pool, och lite längre fram kommer du till Kronocamping som passar bra för övernattning med både stugor och plats för tält direkt vid Vänern. Är det inte dags för övernattning finns även restaurang på området.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Cykling Cykling

Nedladdningar

Kontakt

Adress

Kontaktperson angående drift av leden: Simon Jonsson, simon.jonsson@vanern.org

För frågor om ledens sträckning, boenden, restauranger m.m. utmed leden kontakta Vänersborgs turistbyrå! 0521-13509

E-postadress

Visit Åmål Turistbyrå

+46 532 170 98

turism@amal.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen