Hösttips i Vattenriket

Bilder

  • En flicka och en kvinna sitter på marken med utsikt lver Råbelövssjön. Träd och buskar har höstfärger.
    Paus på Balsbergets topp. Foto Jennie Ahlqvist, Biosfärkontoret.
    Foto: Biosfärkontoret Kristianstads Vattenrike
  • En tjej står med kikare och spanar ut över vass och buskar från ett fågeltorn.
    Skåda fågel i Vattenriket. Foto Jennie Ahlqvist, Biosfärkontoret
    Foto: Biosfärkontoret Kristianstads Vattenrike

Välkommen ut i Vattenriket! Här ger vi tips på platser och upplevelser som är särskilt fina på hösten. Ett besök på naturum Vattenriket är alltid en bra start på ditt besök i Vattenriket. Ta en titt på programmet och följ med på aktiviteter för hela familjen.

Vandra

Linnérundan är 6 km och perfekt för dig som vill utgå från naturum eller Kristianstad. Promenera ut bland vass, videbuskar och strandängar och lämna stadens buller bakom dig. Lillö borgruin är ett perfekt ställe att äta matsäcken på och här kan du hitta lä för vinden. Under vandringen kan du lyssna på ljudfiler med din mobil om platser du passerar. Låna nycklar på naturum för att komma in i Lillöborgen och Kanalhuset.

Från naturum kan du vandra fyra kilometer till Ekenabben vid Hammarsjöns strand och ta bussen tillbaka. Ekenabben är en udde med alsumpskog, stora ekar och ett fågeltorn att se ut över sjön ifrån. På den tillgänglighetsanpassade spången i alsumpskogen kan du spana efter hackspettar, småfåglar och även se mystiska svampar på träden. En fin grillplats och brygga med fikabord vid Hammarjöns strand finns som är tillgängligt för alla.

Balsberget finns slingriga stigar och vandringsleder i olika längd och svårighetsgrad tar dig runt i en luftig bokskog med stora mossklädda stenar. Om du vandrar upp till Balsbergets topp får du njuta av en fantastisk utsikt över Råbelövssjön och Kristianstadsslätten. Här passar det bra med ett fikastopp. Glöm inte svampkorgen! Vid parkeringen finns ett grillhus, bord o toaletter.

Skåneleden SL6 Vattenriket tar dig från Lerjevallen till Norra Lingenäsets färgsprakande skogar, över gröna strandängar och öppna vyer längs sandmarker till Nyehusens brusande hav. På vägen passerar du tio av Vattenrikets besöksplatser med utemuseer, fågeltorn och spänger. Eller sätt på vandrarkängorna och gå runt Åhus längs SL6, detta är en rejäl dagstur på ca 17 km genom Åhus och ut i det vackra sandiga kulturlandskapet.

Skåda fågel

Tiotusentals gäss övervintrar varje höst och vinter längs strandängarna invid Hammarsjön och Araslövssjön. Även rovfåglar som fjällvråk, pilgrimsfalk och havsörn spenderar hösten och vintern i Vattenriket. Kungsfiskaren dyker efter fisk i naturumsjön och i bokskogarna på Balsberget kan man se stora flockar av berg- och bofink som letar bokollon, spana efter spillkråka och nötkråka. Tips: Låna en fågelryggsäck och kikare på naturum och ta med dig ut i naturen!

Isternäset längs Linnérundan bjuder på stora flockar gäss och överflygande havsörn, god chans att pilgrimsfalken drar över strandängen på jakt efter mat. Ibland ses den vita ägretthägern under hösten längs Helge å.

Håslövs ängar kan du spana efter gäss, rovfåglar och flockar med tofsvipor blandade med ljungpipare under hösten på de öppna vidderna vid Hammarsjön. I närheten ligger fina Hercules där kan man ha chans att se och höra de söta skäggmesarna som håller till i vassarna. Äspet i Åhus erbjuder bra fågelskådning vid havet med sjöfågel, övervintrande snösparv och andra småfåglar som letar mat i tången. Här finns en grund lagun med två fågeltorn, områden med vass och blandskog strax intill. På hösten efter häckperioden kan man gå längs stranden nära havet och spana efter övervintrande snösparvar och vinterhämplingar som letar mat bland mållor och nässlor i strandkanten. Sjöorre, svärta och andra änder syns regelbundet framåt senhösten, så ta med kikare och fika och njut!

Kategorier

  • Promenad Promenad
  • Fågelskådning Fågelskådning

Kontakt

E-postadress

Kristianstads kommun

+46 44 13 50 00

kommun@kristianstad.se

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen