Pilgrim Trail

Rändåfallet -Ol-Jonsvallen

Pilgrim Trail

0 von 5 Sternen — (siehe Bewertungen)

Details zum Weg

  • Länge 30.4 km
  • Schwierigkeit Schwarz - erfahren

Aktionen

Aktuell

Rekommenderas juli-augusti-september. Ledsträckan kräver fjällvana. Vi rekommenderar att du förutom naturkartan/romboleden tillgänglig offline, har karta och kompass. Rinnande vatten finns på fjället och vi rekommenderar vattenreningssystem samt tält av säkerhetsskäl. Leden går över kalfjäll och i fjällnära skog. Ofta saknas stig att följa.

Beschreibung

Rändåfallet till Ol-Jonsvallen

Etappen startar från Rändåfallets parkering. Därifrån är leden sedan gammalt markerad, på stolpar, träd och med rösning uppe på fjället. Färgen är nött och det är nödvändigt att kunna "läsa" rösning. Det ger en ytterligare historisk dimension. Det ger en känsla av att följa en led där människor vandrat i sekler.

Att följa Rändans virvlande och forsande vatten i mindre och större vattenfall är en upplevelse. Stanna gärna och njut vid Rändåfallets raststuga innan du tar grusvägen till hjälp för att komma upp på fjället.Efter Stensmolet och en vacker fjällskog kommer du till myrarna. Där är det dags att ta sikte på Lillfjällsstugan som ligger fantastiskt belägen uppe på fjället med milsvid utsikt. Här kan man sova och bara njuta en stund. Rikligt med ved i vedboden. Svischa gärna en slant till Hede skoterklubb som har ordnat så fint. Rändfallet till Lillfjällsstugan är ca 15 km.

Från Lillfjällsstugan följer en magnifik vandring över Lillfjället (som inte är så litet). Är vädret dåligt bör man stanna i stugan tills det blir bättre. Uppe på fjället är det lätt att se de rödmålade stenarna! När man kommer ner från fjället kan det vara lite svårare att se markeringarna. Bitvis syns de bra. När man passerar höjden mellan Backvallsuggen och Gråvålen syns stigen bra och är väl använd. När man kommer ner mot skoterleden är det bättre att korsa ån där och sedan gå på den lilla bilvägen. Fortsatte förbi Ol-Jonsvallen och sedan är det lätt att ta sig vidare till stugan på Vedboåsen. Också en fin stuga att övernatta i. Den här sträckan är lång och en tältnatt rekommenderas.

Efter Vedboåsen går leden vidare och passerar Hedningsgärdet. En historisk plats med lämningar från 1700 talet. Här finns ett altare som används för friluftsgudstjänster sommartid. Efter Hedningsgärdet följer leden vägen till Bruksvallarna och Ramunberget. På medeltiden fanns bara en stig utmed Ljusnan, Funäsdalen hade ännu inte befolkats.. Var försiktig vägen är smal och trafiken kan vara intensiv.

Vi rekommenderar att efter Ol-Jonsvallen ta den alternativa vägen mot Ljusnedals och Funäsdalens kyrkor. Den är vackrare och säkrare. Den är inte historiskt korrekt, men den tar dig förbi kyrkorna och Härjedalens Fjällmuseum samt Forntidsparken, som på olika sätt berättar om Västra Härjedalens medeltida historia. Dessutom finns allt du behöver från affärer, restauranger, hotell och läkare i Funäsdalen. Föreslår ett vilodygn i Funäsdalen och hyra av en cykel för att besöka Hedningsgärdet!

Anreise mit öffentlichen Verkehrsmitteln

Aktivitäten und Einrichtungen

  • Wandern Wandern
  • Pilgrim Trail Pilgrim Trail

Fakten

Fjälled - sommar (rödmarkerad, ofta på stenar)

Tage Persson, Funäsdalens fornminnesförening, var med och märkte upp denna ledsträcka på 90-talet och berättar att de letade fram de urgamla vägmarkeringarna. Stenarna kunde vara i det närmaste helt övervuxna av mossa. De grävde fram dem och de stod placerade så att de visade riktning åt vilket håll stigen skulle fortsätta härnäst. Detta är en urgammal väg!!

Långå skans ligger i byn Långå, strax väster om Hede i Härjedalen. Den första skansen uppfördes 1658, raserades, och ersattes under Karl XII av den nuvarande skansen som var klar år 1700. Långå Skans är idag ett försvarshistoriskt och kulturellt minnesmärke. Försvarsanläggningen togs ur bruk i början av 1800-talet.

Långå kyrka är numera i privat ägo.

Oberfläche

Fjäll, skogsbilväg, obanad terräng. Sista sträckningen är på landsvägen mellan Funäsdalen och Ramundberget/Bruksvallarna.

Den historiskt korrekta dragningen av Romboleden är på Ljusnans högra sida efter Funäsdalen. Det finns lämningar på stigstenar i en hage utmed landsvägen. Tyvärr vill inte bonden ha besökare i hagen. Byn Funäsdalen är ganska ny från 1750 talet.

Parking

Lätt att hitta både i Långå och Funäsdalen

Kommunikation

Busstrafik: Härjedalingen trafikerar både Långå och Funäsdalen, från Stockholm/Uppsala Länk: https://harjedalingen.se/

Räkna med att mobilen inte fungerar.

Downloads

Kontakt

E-Mail-Adresse

Eva Dellemyr

eva.dellemyr@svenskakyrkan.se

Fragen & Antworten

Stellen Sie eine Frage an andere Naturkartan-Nutzer.

Bewertungen

Naturkartan

Naturkartan

Öffnen Sie dies in der App