Pilgrimsled

Rändåfallet -Lillfjället - Ljusnedal, Romboleden Etapp 28

Pilgrimsled

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 35.0 km
  • Tid 35 tim
  • Svårighetsgrad Svart - erfaren

Åtgärder

Aktuellt

Etappen kräver fjällvana och rekommenderas för vandring juli - augusti - september.

Etappen går över kalfjäll och i fjällnära skog med snabba skiftningar i vädret. Ibland saknas stig att följa.

Karta och kompass är nödvändigt samt kunskapen att använda dem i terrängen. Du bör öven ha appen Naturkartan tillgänglig offline i mobilen.

Rinnande vatten finns i fjällnaturen, det rekommenderas vattenreningssystem samt tält av säkerhetsskäl. Du behöver bära med dig tillräckligt med mat för hela etappen.

Högfjället är under barmarkssäsongen ett känsligt område där renkalvarna föds under april-maj och vajan behöver betesro fram till augusti. Stör ej och håll avstånd om du ser renar, samt håll alltid hundar kopplade.

Beskrivning

Etappen går längs Rändåns forsande vatten och över Lillfjällets steniga branter med magnifik utsikt. På kalfjället markeras leden av stenrösen.

Du passerar den urgamla rastplatsen Norges­vilden och väster om Lillfjället en medeltida vägvisare och offerplats. De vittnar om att du vandrar samma väg som medeltidens pilgrimer.

Nära Ol-Jonsvallen har du ett vägval med två alternativ. Ta den historiska leden direkt till Bruksvallarnas arena, eller leden som passerar Ljusnedal och Funäsdalen.

Sträckan är krävande, saknar helt service och innehåller flera vad och blöta myrar. Ta med karta, kompass, extra mat och räkna med två över­nattningar. Det finns en raststuga en kort avstickare från leden, på Lillfjällets östra sida.

Den här etappen avslutas vid Ljusnedals kyrka.

Läs mer om etappen

Etappen startar från Rändåfallets parkering. Därifrån är leden sedan gammalt markerad, på stolpar, träd och med rösen uppe på kalfjället. Färgen är nött och det är nödvändigt att kunna "läsa rösning". Det ger en ytterligare historisk dimension. Det ger en känsla av att följa en led där människor vandrat i sekler.

Att följa Rändans virvlande och forsande vatten i mindre och större vattenfall är en upplevelse. Stanna gärna och njut vid Rändåfallets raststuga innan du tar grusvägen till hjälp för att komma upp på fjället. Efter Stensmolet och en vacker fjällskog kommer du till myrarna. Där är det dags att ta sikte på Lillfjällsstugan som ligger fantastiskt belägen uppe på fjället med milsvid utsikt. Här kan du sova och bara njuta en stund. Det finns oftast ved i vedboden. Svischa gärna en slant till Hede skoterklubb som har ordnat med servicen i Lillfjällsstugan. Rändåfallet till Lillfjällsstugan är ca 15 kilometer.

Från Lillfjällsstugan följer en magnifik vandring över Lillfjället, som inte är så litet. Är vädret dåligt bör du stanna i stugan tills det blir bättre. Uppe på fjället är det enklare att se de rödmålade stenarna. När du kommer ner från fjället kan det vara lite svårare att se markeringarna.

När du passerar höjden mellan Backvallsuggen och Gråvålen syns stigen bra och är väl använd. Så småningom når du skoterleden, det är då bättre att korsa Tevån och gå på den mindre bilvägen norr om ån och vidare mot Ol-Jonsvallen.

I Ol-Jonsvallen kan du välja att gå den forna medeltida sträckningen direkt till Bruksvallarnas kapell, som idag är en alternativ väg.

Den här etappen går vidare mot Ljusnedals kyrka och är den rekommenderade sträckningen efter Ol-Jonsvallen då den är säkrare och vackrare att följa. Det är inte historiskt korrekt, men den tar dig förbi kyrkorna och Härjedalens Fjällmuseum samt Forntidsparken, som på olika sätt berättar om Västra Härjedalens medeltida historia. Dessutom finns allt du behöver från affärer, restauranger, hotell och läkare i Funäsdalen. Ta gärna ett extra vilodygn i Funäsdalen och passa på att hyra cykel för att bland annat besöka Hedningsgärdet, en historisk plats med lämningar från 1700-talet. Här finns ett altare som används för friluftsgudstjänster sommartid.

Historisk färdväg

Under 1990-talet var bland annat Tage Persson från Härjedalens fornminnesförening med och märkte upp denna etapp. Han berättar att de letade fram urgamla vägmarkeringar. Stenarna kunde vara i det närmaste helt övervuxna av mossa. De grävde fram dem och de stod placerade så att de visade riktning åt vilket håll stigen skulle fortsätta härnäst.

Långå Skans

Några kilometer öster om Rändåfallet ligger byn Långå där du kan finna boende. I byn finns också Långå kyrka som numera är i privat ägo. I Långå finns också Långå skans, ett försvarshistoriskt och kulturellt minnesmärke. Försvarsanläggningen togs ur bruk i början av 1800-talet. Den första skansen uppfördes redan 1658, och raserades samma år, och ersattes under Karl XII av den nuvarande skansen som var klar år 1700.

Vandra i pilgrimernas fotspår

Romboleden erbjuder en kulturhistorisk färd på stigar och vägar, som trampats av pilgrimer sedan 1000-talet. Det är Nordens äldsta - och Sveriges längsta pilgrimsled. Leden är dessutom en av Europas längsta pilgrimsleder. Romboleden sträcker sig cirka 900 km från Köpings kyrka i Mälardalen till Nidarosdomen i Trondheim vid norska Atlantkusten.

Du som vandrar hela leden kommer uppleva ett vackert och omväxlande landskap. Du vandrar på gamla fäbodstigar, över fjällvidder och längs smala grusvägar på landsbygden. Du hittar allt från lättvandrade dagsturer med caféer längs vägen – till långa turer som tar flera dagar. Leden går ofta genom små samhällen.

Det är ditt eget val om du vill vandra för hälsa, rekreation eller med religiösa förtecken. Hela Romboleden är lång, men det går naturligtvis bra att vandra varje delsträcka för sig. Av naturliga skäl går leden ibland vid sidan av de historiska stigarna, men den följer i huvudsak den medeltida sträckningen.

Res hit med kollektivtrafik

Relaterade evenemang

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring
  • Pilgrimsled Pilgrimsled

Fakta

Raststuga för övernattning finns vid Rändåfallet, cirka 1 kilometer från Rändåfallets parkering.

Rastplats Norgesvilden, cirka 12 kilometer från Rändåfallets parkering.

Raststuga för övernattning finns på Lillfjällets östra sida, cirka 15 kilometer från Rändåfallet. Här finns ved. Svischa gärna en slant till Hede skoterklubb som har ordnat med servicen i Lillfjällsstugan.

Rekommenderas att ta med tält för övernattning längs etappen.

Dricksvatten finns i åar och bäckar, du ansvarar själv att rena ditt vatten.

Räkna inte med att mobilen har täckning på sträckan.

Underlag

Stiglöst på kalfjäll, skogsbilväg, grusväg och obanad terräng.


Kupering

Kuperad fjällterräng.

Parkering

Parkering finns vid Rändåfallets parkering och Ljusnedals kyrka, samt i Långå.

Kommunikationer

Kollektivtrafik Härjedalingen och Länstrafiken Jämtland.

Härjedalingen trafikerar närliggande Långå och Funäsdalen, från Stockholm och Uppsala.

Tåg från Stockholm till Östersund eller Ljusdal samt vidare med buss till Funäsdalsfjällen och Ljusnedal.

Till Funäsdalsfjällen tar du dig med bil, buss, flyg, eller tåg med transfer. De flesta kör bil för att komma hit men det går också utmärkt att åka buss. Närmaste flygplats finns i Röros i Norge, samt flygplatser i Sveg och Östersund, med transfermöjligheter till Funäsdalsfjällen.

Observera att förbokning av buss/taxi kan behövas.

Hitta hit

Närmsta busstation vid etappstart är Saxvall, 1 minuts gångväg till Rändåfallets parkering.

Närmsta busstation vid etappslut är Ljusnedal, 1 minuts gångväg från Ljusnedals kyrka.

Föreskrifter

Det här är vandring på fjäll-led och kalfjäll som kräver mer av dig som vandrare och noggranna förberedelser.

Som vandrare har du ansvar att ta reda på eventuella lokala föreskrifter, vara uppmärksam på trafiken och visa hänsyn till andra som delar leden med dig.

När du vistas i naturen gäller Allemansrätten. Läs mer om den här.

I skyddad natur som exempelvis naturreservat gäller särskidla bestämmelser, du som vandrare är ansvarig att ta reda på vilka regler som gäller i det område du vandrar i. Läs mer om skyddad natur på Naturvårdsverket och Länsstyrelsen.

Tänk på att endast göra upp eld på etablerade grillplatser och säkerställa att det inte råder eldningsförbud.

Kom ihåg att du vandrar på någon annans mark och att det efter leden kan förekomma rationellt jord- eller skogsbruk.

Nedladdningar

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen