Häftiga naturupplevelser

Fotos

Att vara ute i naturen kan medföra en rad positiva effekter för hälsan, till exempel minskad stress och förbättrad psykisk hälsa. Det behöver dock inte alltid innebära lugn och ro! Här listar vi fyra platser som gör ditt besök i naturen lite mer fartfyllt och spännande. Tänk på att inte ge dig ut själv i skogen om det är platser du inte har varit på tidigare.

MIDSOMMARGROTTAN, HJÖRNERED

Upplev en av Hallands största blockstensgrotta i Hjörnered. Grottan ligger bredvid en rullstensås som bildades av isfloden när inlandsisen smälte. För att ta dig till midsommargrottan följer du den gula vandringsleden i Hjörnered. Starten är vid Vippentorpet. Väl framme vid grottan kan du läsa berättelser om märkliga händelser som sägs ha hänt vid grottan. Vågar du krypa ner i grottan efter du har läst berättelserna?

SNIBE STUA, VÅXTORP

Den jättelika stengrottan Snibe stua ska enligt sägen ha varit hem för jätten Snibe och hans fru Kitta. Senareska även grottan har varit tillhåll för friskyttar och snapphanar. Det kan vara lite klurigt att ta sig till Snibe Stua men väl upptrampade stigar leder dig till grottan. Enklast är det att följa skåneleden som går precis där grottan ligger. På naturkartan.se kan du se vart grottan är utmarkerad.

FLAMMAFALLET, KNÄRED

Flammafallet ligger en bit norr om Knäred. Fallet är kanske inte direkt känt för sin fallhöjd, men genom den vackra trappstensformationen så får det till ett vackert fall. När Krokån når fram till stenformationen forsar den fram och ner över de fyra trappstegen. Här har tidigare funnits en skvaltkvarn, och ett par kvarnstenar finns kvar på platsen. Flammafallet ligger vackert inbäddat i skogen vid Egernahult. Vid vägen finns den övre parkeringen, härifrån tar det ca 15 minuter att gå ner till fallet. Det finns även en nedre parkering, och från denna är det bara 5 minuters gångväg.

HÄLLEFORSEN, HALLANDSÅS

Hälleforsen är en dold pärla på Hallandsåsen. Det saknas skyltar och tyd liga markeringar, men där uppe bland bokskogarna på hallandsåsens nordsluttning gömmer sig detta vattenfall som räknas som ett av Hallands högsta. Det är Hällebäcken som brusande forsar ner för fallet och rinner sedan stillsamt vidare och förenas slutligen med Stensån. På naturkartan.se kan du läsa mer om vattenfallet och få en uppfattning om vart det gömmer sig.

Kategorien

  • Wahl der Redaktion Wahl der Redaktion
  • Smultronställe Smultronställe

Kontakt

Adresse

0430-15000

E-Mail-Adresse

Medborgarservice

medborgarservice@laholm.se

Naturkartan

Naturkartan

Öffnen Sie dies in der App