• T4en0w2vckwtzpqxpdnf

  Fototävling under friluftslivets år!

  Örebro kommun Jan 13

  2021 är utsett till Friluftslivets år! Det uppmärksammar vi i Örebro kommun bland annat genom en fototävling som pågår under hela året. Du tävlar genom att på Instagram ta ett kort på din bästa friluftsupplevelse, gärna på det tema som gäller för månaden och tagga med #luftenärfriiörebro. Varje månad utser vi en vinnare som får en kaffepanna. Årets bästa bild vinner ett stormkök. Friluftslivets år pågår i hela Sverige och samordnas av Friluftsfrämjandet och Naturvårdsverk...

 • Vdbf0apsr6ni6gb32xtw

  Falkaläget öppnar för bokningar igen våren 2021

  Örebro kommun Nov 06

  Under sommaren 2020 har vi renoverat en del på falkalägret. Bland annat har vi installerat en ny komposteringstoalett. Till våren kan man boka in sig på lägret igen. Just nu rådet lågt vattenstånd, vilket gör att det är svårt att ta sig ut till Falkalägret med flotten. Man kan alltid ta sig ut på egen hand och då är man självklart välkommen att besöka Falkalägret året om.

 • Mhwonlvfmhiy0mgax1wp

  Tänk på att inte lämna matavfall i naturen, afrikansk svinpest är på spridning i Europa

  Örebro kommun Jun 13

  Afrikansk svinpest är en dödlig virussjukdom som drabbar grisar och vildsvin. Smittan kan spridas genom att charkvaror som innehåller smittan lämnas i naturen. Tänk därför på att alltid ta med dig skräpet hem när du haft picknick ute.

 • Bmljf7bhzfbkyxpropnb

  Döda träd i reservaten

  Örebro kommun Aug 31

  De senaste åren har många träd dött av almsjuka och askskottssjuka. Träden tappar bladen, stammarna grånar och tappar barken. I dom kommunala naturreservaten arbetar vi med att göra skogen säker genom att fälla döda träd som står nära stigar och anläggningar. De träd som står längre in i skogen får oftast stå kvar och blir till stor nytta för bl.a. insekter och fåglar som bosätter sig i träden. I vissa områden kan det göra att skogen upplevs som lite mer ovårdad. Att många...

 • Vepfov563bfszjscl1vs

  Ny del av Oset och Rynningeviken iordningställd!

  Örebro kommun Jun 10

  I slutet av 2015 utvidgades naturreservatet Oset och Rynningeviken med 66 hektar. Under vinter och vår har det jobbats för fullt med att ställa i ordning nya miljöer för både djur, växter och människor i den nyaste delen av reservatet. Våtmarker har skapats på tidigare åkermarker. Här är redan fågellivet i full gång. Runt hela det nya våtmarkslandskapet går promenadstigar med rastplatser på trevliga platser i anslutning till de ekklädda åkerholmarna.

 • Nqsjbdieaauq3y0tqbpv

  Friluftslivsfilm

  Örebro kommun Apr 25

  Se en film som kan ge inspiration till besök i den vackra naturen kring Örebro. Filmen beskriver möjligheter till friluftsliv och tipsar om lite smultronställen att besöka.

 • K2z10csoffhhmhpegzqq

  Örebros Naturkarta finns som app!

  Örebro kommun Apr 26

  Android-appen finns i Google play-store. Sök på "Örebros Naturkarta" eller följ länken här för att ladda ned appen. Och här finns iPhone-appen. Eller sök på "Örebros Naturkarta" i app store.

 • Gqxbckvhaaytjqf1fql6

  Örebro kommun är Sveriges friluftskommun

  Örebro kommun Apr 06

  Örebro kommun har för fjärde gången blivit utsedd till Sveriges friluftskommun. Utmärkelsen delas ut av Naturvårdsverket och Svenskt friluftsliv baseras på en undersökning där landets kommuner får svara på hur de arbetar med friluftsliv. Detta år hade undersökningen extra fokus på barn och unga. Där gör kommunens naturskola ett jätteviktigt jobb. Dom senaste åren har kommunen tillsammans med naturskyddsföreningen också satsat extra mycket på att guida nyanlända barn och un...