Evertsbergs kapell - Älvdalens kyrka, Romboleden
Pelgrimspad
- Regio: Dalarnas län
- 6540.01 km van u vandaan
Pad details
- Lengte 12.9 km
- Moeilijkheidsgraad Blauw - medium
Acties
Omschrijving
Enligt gammal folklig tradition har kapellet funnits i Evertsberg redan på 1200-talet, före Mora kyrkas tillkomst. Ursprunget till kapellet är, enligt folktraditionen, en svår olycka. En ryttare, på väg med liar i klövjeväskorna, lär ha fått hästen i sken. Mannen ramlade av och skar sig så svårt på liarna att han avled. På platsen där olyckan skedde satte man upp en offerstock. Folk kom från när och fjärran och lade så småningom så mycket pengar i den att man kunde uppföra ett kapell. (källa: Älvdalens kommun)
Processionskrucifixet över altaret är troligen ett svenskt arbete från slutet av 1300-talet eller början av 1400-talet.
Boende bokas via Visit Dalarna.
Evertsberg är och har varit en stor by, som ligger högt över omgivningen, ca 450 möh, numera känd som en av vasaloppskontrollerna. Lokalspråket, älvdalskan, talas här liksom i Älvdalens sockens övriga byar, härstammar från tiden kring 1000-talet. Många ord och grammatiska företeelser är lika eller liknande som i isländskan. Språket varierar lite mellan byarna. Från Evertsberg eller "Bjärre", som byn heter på Älvdalska, går Romboleden mot nordost ned till Västermyckeläng (Mycklaingg). Här går man förbi Älvdalens Nya Porfyrverk, etablerad 1897 med fungerande maskiner från det gamla porfyrverket. Sedan går leden över Österdalälven upp till Älvdalens kyrkby.
Activiteiten en faciliteiten
- Hiking
- Stille plaatsen
- Pelgrimspad
Toegankelijkheid
- Nabij parkeerplaats
- Nabij openbaar vervoer
Feiten
I byn Evertsberg, från början Aeffuersberg, har det enligt traditionen varit ett kapell långt före det att det fanns någon kyrka i Mora. Den lär ha tillhört Åls kyrka (belägen söder om sjön Siljan) som sedan gammalt varit häradskyrka för Österdalarne och först byggda kyrkan i denna landsände. Det nuvarande kapellet, det tredje i ordningen, blev troligen ombyggt 1750, ett årtal som finns inskuret i väggen ovanför dörren under läktaren och på väggen högt ovanför altaret. Ett annat årtal finns också inskuret, 1521, finns på utsidan av ytterväggen, under den brädslagna ytan. Det är året efter det att Gustaf Wasa vid jultiden skidade från Mora till Sälen och enligt traditionen passerade denna by. Dessa årtal kan tyda på att material från det gamla kapellet har använts vid ombyggnaden. Märkliga inventarier härifrån finns bevarade, samtliga från medeltiden. En säregen och mycket gammal sed, som ännu lever kvar, är att man ringer i klockorna när någon i kapellaget avlidit. Är det en mansperson ljuder storklockan först en stund och därefter tillsammans med lillklockan. För kvinnan omvänd ordning. (Elfdalens Hembygdsförening)
Downloads
Contact
E-mailadres
Eva Dellemyr
Organisatie-logotype
Vragen en antwoorden
Stel een vraag aan andere Naturkartan gebruikers.