Evertsberg - Älvdalen, Romboleden Etapp 19
Pilgrimsled
- Län: Dalarnas län
- 6540.01 km från dig
Information om leden
- Längd 13.0 km
- Tid 3 tim 15 min
- Svårighetsgrad Blå - medel
Åtgärder
Beskrivning
Längs stigar och småvägar genom skogen går vandringen mellan två gamla platser. Evertsberg har troligtvis haft ett kapell sedan medeltiden och utanför Älvdalens kyrka står ett härbre från 1200-talet. Under turen passerar du Kungskällan där Karl XI lär ha rastat år 1686.
En del uppförsbackar väntar, särskilt om du börjar turen i Älvdalen. Både Evertsberg och den gamla fäboden Sovaldberg ligger högt, med milsvid utsikt över skogslandskapet.
Den hårda stenen porfyr har slipats i Älvdalen i århundraden. Du passerar Älvdalens Nya Porfyrverk som startade 1897. Byggnaderna – med maskiner och verktyg bevarade – är idag ett museum.
Läs mer om etappen
Enligt gammal folklig tradition har kapellet funnits i Evertsberg (tidigare Aeffuersberg) redan på 1200-talet, före Mora kyrkas tillkomst. Ursprunget till kapellet är enligt folktraditionen en svår olycka. En ryttare på väg med liar i klövjeväskorna lär ha fått hästen i sken. Mannen ramlade av och skar sig så svårt på liarna att han avled. På platsen där olyckan skedde sattes en offerstock upp. Folk kom från när och fjärran och lade så småningom så mycket pengar i den att man kunde uppföra ett kapell.
Processionskrucifixet över altaret är troligen ett svenskt arbete från slutet av 1300-talet eller början av 1400-talet.
Evertsbergs kapell lär ha tillhört Åls kyrka (belägen söder om sjön Siljan) som sedan gammalt varit häradskyrka för Österdalarne och den först byggda kyrkan i denna landsände. Det nuvarande kapellet, det tredje i ordningen, blev troligen ombyggt 1750, ett årtal som finns inskuret i väggen ovanför dörren under läktaren och på väggen högt ovanför altaret. Ett annat årtal finns också inskuret, 1521, finns på utsidan av ytterväggen, under den brädslagna ytan. Det är året efter det att Gustav Vasa vid jultiden skidade från Mora till Sälen och enligt traditionen passerade denna by. Dessa årtal kan tyda på att material från det gamla kapellet har använts vid ombyggnaden. Märkliga inventarier härifrån finns bevarade, samtliga från medeltiden. En säregen och mycket gammal sed, som ännu lever kvar, är att det rings i klockorna när någon i kapellaget avlidit. Är det en mansperson ljuder storklockan först en stund och därefter tillsammans med lillklockan. För kvinnan omvänd ordning.
Evertsberg är och har varit en stor by, som ligger högt över omgivningen, ca 450 möh, numera känd som en av vasaloppskontrollerna. Lokalspråket, älvdalskan, talas här liksom i Älvdalens sockens övriga byar. Älvdalskan härstammar från tiden kring 1000-talet. Många ord och grammatiska företeelser är lika eller liknande som i isländskan. Språket varierar lite mellan byarna. Från Evertsberg eller "Bjärre", som byn heter på älvdalska, går Romboleden mot nordost ned till Västermyckeläng (Mycklaingg). Här går man förbi Älvdalens Nya Porfyrverk, etablerad 1897 med fungerande maskiner från det gamla porfyrverket. Sedan går leden över Österdalälven upp till Älvdalens kyrkby.
Vandra i pilgrimernas fotspår
Romboleden erbjuder en kulturhistorisk färd på stigar och vägar, som trampats av pilgrimer sedan 1000-talet. Det är Nordens äldsta - och Sveriges längsta pilgrimsled. Leden är dessutom en av Europas längsta pilgrimsleder. Romboleden sträcker sig cirka 900 km från Köpings kyrka i Mälardalen till Nidarosdomen i Trondheim vid norska Atlantkusten.
Du som vandrar hela leden kommer uppleva ett vackert och omväxlande landskap. Du vandrar på gamla fäbodstigar, över fjällvidder och längs smala grusvägar på landsbygden. Du hittar allt från lättvandrade dagsturer med caféer längs vägen – till långa turer som tar flera dagar. Leden går ofta genom små samhällen.
Det är ditt eget val om du vill vandra för hälsa, rekreation eller med religiösa förtecken. Hela Romboleden är lång, men det går naturligtvis bra att vandra varje delsträcka för sig. Av naturliga skäl går leden ibland vid sidan av de historiska stigarna, men den följer i huvudsak den medeltida sträckningen.
Aktiviteter och faciliteter
- Vandring
- Pilgrimsled
Fakta
Toalett och dricksvatten vid kapellet och kyrkan.
Boende bokas via Visit Dalarna.
Underlag
Grusvägar och skogsstigar.
Kupering
Kuperad terräng med vissa brantare partier.
Parkering
Parkering finns vid Evertsbergs kapell och Älvdalens kyrka.
Kommunikationer
Kollektivtrafik Dalatrafik
Hitta hit
Närmsta busstation för etappstart är Evertsberg kapellet, 2 minuters gångväg till kapellet.
Närmsta busstation för etappslut är Älvdalen Älvdalsskolan, 1 minuts gångväg till kyrkan.
Föreskrifter
Som vandrare har du ansvar att ta reda på eventuella lokala föreskrifter, vara uppmärksam på trafiken och visa hänsyn till andra som delar leden med dig.
När du vistas i naturen gäller Allemansrätten. Läs mer om den här.
I skyddad natur som exempelvis naturreservat gäller särskidla bestämmelser, du som vandrare är ansvarig att ta reda på vilka regler som gäller i det område du vandrar i. Läs mer om skyddad natur på Naturvårdsverket och Länsstyrelsen.
Tänk på att endast göra upp eld på etablerade grillplatser och säkerställa att det inte råder eldningsförbud.
Kom ihåg att du vandrar på någon annans mark och att det efter leden kan förekomma rationellt jord- eller skogsbruk.
Nedladdningar
Frågor och svar
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.