Kulturreservat

Kulturreservat Ronneby Brunnspark

Kulturreservat

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Ronneby har länge varit en känd kurort. Från 1700-talet och fram till 1920-talet åkte man hit för att dricka hälsobringande mineralvatten och ta stärkande promenader i den vackra blekingska naturen. Ronneby brunn är idag ett riksintresse för kulturmiljövården med flera byggnadsminnen.

Brunnsepokens gamla trähus har rustats upp och i flera av dessa används idag av moderna företag, Naturum eller kommunala verksamheter. Den vackra brunnsparken är restaurerad och förnyad. Det tidigare brunnshotellet ersattes 1960 av en ny kongress- och rekreationsanläggning. Bebyggelsens innehåll utvecklas ständigt medan den unika brunnsmiljön samtidigt vårdas.

Med sitt ursprung från 1700-talet är Brunnsparken ett av Ronnebys mest besökta turistmål. Här finns bland annat en fantastisk rhododendronplantering med anor från 1910-talet. Brunnsparken är idag en idyllisk oas som inbjuder till nöjen, utflykter, promenader, motion och rekreation.

JAPANSKA TRÄDGÅRDEN Det mönsterkrattade gruset symboliserar vatten och stenarna hela bergskedjor. Det ger den japanska trädgården ett exotiskt och rogivande intryck. Den öppna paviljongen inbjuder till en stunds vila och meditation.

DOFTTRÄDGÅRDEN I en glänta i Brunnsskogen uppenbarar sig en trädgård med dofter och synintryck som inte lämnar någon oberörd. Här finns ljuvligt doftande blommor som varierar i blomningstid under hela växtperioden.

BRUNNSHALLARNA Här kan man uppleva musik och underhållning för både gammal och ung. Under sommarhalvåret lockar den omtalade loppmarknaden besökare från när och fjärran.

BRUNNSVILLORNA Villorna i Brunnsparken är kulturminnesmärkta och varsamt renoverade. Idag används de för en mångfald av verksamheter som t.ex. vandrarhem, caféer, restauranger och kontorslokaler.

BRUNNSPARKENS HISTORIA

1705 öppnades den första brunnen vid Ronnebyåns strand.

1846 byggdes den nuvarande Brunnskällan (Gamla Källan), parkens äldsta byggnad. Brunnsgästerna bodde i Ronneby stad och färdades ut till brunnen för hälsobad och drickande av det järnhaltiga och nyttiga vattnet.

1859 uppgick antalet brunnsgäster till 1400.

1873 inleddes en storsatsning. Brunnsområdet utökades till att omfatta både park och skog. Det byggdes vackra trävillor, restauranger och badhus. Då etablerades också Brunnsblekan med logi för brunns-gästerna. Besöksantalet steg raskt och Ronneby Brunn blev landets ledande kurort.

1897 stod det stora och imponerande Brunnshotellet färdigt. Samtidigt tillkom den nuvarande pampiga Brunnshallen. Brunnslivet var omfattande och staden Ronneby blev vida känd för sitt hälsosamma vatten och sina vackra omgivningar.

1907 socitetslivets blomstrade och det kom det hela 2774 brunnsgäster.

1939 blev den sista brunnssäsongen. Ronneby Brunn blev istället en turistoch semesteranläggning.

1959 brann det stora Brunnshotellet ner. Ett nytt modernt hotell byggdes och stod klart 1961.

1985–87 restaurerades parken. Den gestaltades av landskapsarkitekten professor Sven-Ingvar Andersson.

2003 blev Brunnsparken och Brunnsskogen kulturreservat.

2005 firade brunnsverksamheten 300 år och Brunnsparken fick utmärkelsen Sveriges vackraste park.2010 öppnade det nya äventyrsbadet, Ronneby Brunnsbad.

2013 utnämndes Brunnsparken till Sveriges mest inspirerande park.

2019 Kallvattenkuren öppnades. Här visas utställningar och museum om Gribshunden – Guldgubbar – Ronnebys historia.

2021 Japanska trädgården nominerades till design- och arkitekturpriset Swedish Design Awards by Rum i kategorin ”Årets uterum 2021”.

Res hit med kollektivtrafik

Länkar

Aktiviteter och faciliteter

  • Kulturreservat Kulturreservat
  • Park Park

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering
  • Nära kollektivtrafik Nära kollektivtrafik
  • Nära toalett Nära toalett
  • Barnvagnstillgängligt Barnvagnstillgängligt
  • Rullstolsvänligt Rullstolsvänligt

Nedladdningar

Kontakt

Adress

Telefon: 0457-618400

E-postadress

Ronneby Kontaktcenter

+46 457 61 80 00

kontakt@ronneby.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen