Naturreservat

Granåsen

Naturreservat

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Granåsens naturreservat sträcker sig tvärs över Lungsjöåns dalgång. Södra delen av reservatet utgörs av en lång sluttning med äldre granskog på bördig mark. Centrala delen domineras av lövrik sumpskog längs Lungsjöån, och myrar med gles tallskog. I skogen uppåt höjden i norr finner man spår efter tidigare skogsbränder och skogen har ovanligt mycket träd av asp och björk.

Här kan du bekanta dig med många växter och djur som trivs i de nordliga skogarna. Tack vare den stora mängden döda träd är det speciellt gott om skalbaggar och andra insekter som lever i trädens ved. Många av dessa arter har idag svårt att klara sig i den brukade skogen genom bristen på döda träd, men här i Granåsen har de tillgång till död ved att leva i.

Granåsen bär spår av olika naturliga störningar som brand, träd fällda av storm, angrepp av granbarkborre och bäverdämning. I november 2001 bildades en stor lucka i skogen uppe i södra sluttningen då ca 500 granar blåste ner och bildade en stor ”stormlucka”. Skogen kan se stökig ut på sina ställen, men det är å andra sidan nödvändigt för att levande av alla de slag ska hitta en lämplig livsmiljö. På sina ställen är mossan len, vattnet porlande och skuggan svalkande. På andra ställen är hindren av död ved höga och myrmarken sank. Naturen är inte iordningställd men den finns här för dig att uppleva!

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Naturreservat Naturreservat

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering

Fakta

Bildades: 2005

Storlek: 105 ha

Kommun: Leksand och Falun

Förvaltare: Länsstyrelsen

Hitta hit

Åk från Bjursås mot Rog och sväng av mot Fjällgrycksbo. Passera Fjällgrycksbo och sväng västerut strax innan Finnbo. Följ skogsbilvägen ca 4 km tills den går tvärs över reservatet. En informationstavla står vid vägen och där kan man parkera.

Föreskrifter

I reservatet är det inte tillåtet att...

  • skada växande eller döda träd
  • insamla mossor, lavar, vedsvampar och insekter
  • köra motordrivet fordon i terrängen

Nedladdningar

Kontakt

E-postadress

Kontaktcenter Falu kommun

kontaktcenter@falun.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen