Mora - Oxberg, Romboleden Etapp 17
Pilgrimsled
- Län: Dalarnas län
- 6552.49 km från dig
Information om leden
- Längd 29.0 km
- Tid 7 tim 15 min
- Svårighetsgrad Grön - enkel
Åtgärder
Aktuellt
Vasaloppets sommarvecka genomförs varje år vecka 32-33, söndag till söndag. Då är Vasaloppsleden fylld till bredden med en mängd tävlingar för cykel och löpning och vi rekommenderar vandrare att välja andra datum för sin vandring, för en bättre upplevelse.
Beskrivning
Pilgrimsvandra i Vasaloppets spår! Denna etapp bjuder på skogsvandring längs samma sträcka som Gustav Vasa en gång ska ha skidat. Underlaget är ganska jämnt och lättgånget men det finns några backar. Som den alternativa vägen upp till Hökberget. Om du tar den blir du belönad med storslagen utsikt över Österdalälven.
Du passerar flera gamla fäbodar. En av dem är Eldris, där det går att övernatta i vindskydd eller stuga. Det finns ytterligare en övernattningsstuga längs etappen och båda sköts av Stiftelsen Vasaloppsleden. Besök vasaloppet.se för aktuell information.
Under hela etappen följer du Vasaloppsledens orange märkning för vandringsled.
Läs mer om etappen
Romboledens 17:e etapp följer Vasaloppsleden från Mora kyrka till Oxbergs kapell. Nästa etapp fortsätter i Vasaloppsspåret till Evertsbergs kapell, där den viker av mot Älvdalen. Vasaloppsleden är en av Sveriges mest uppskattade vandringsleder.
I Mora finns mycket att se och uppleva, Siljan, Zorngården och Zornmuseet, Mora kyrka och Vasaloppsmuseet vid Vasaloppsmålet. Shopping på Köpmangatan och mycket mer.
I Kråkberg utanför Mora finns en gammal St Olofs källa.
Mellan Hökberg och Oxberg kan du med framgång göra en avstickare upp på Gopshusberget. Du belönas med utsikt över den glittrande Österdalälven. I Hökberg passerar du vackra fäbodvallar.
Vandringen kan genomföras utan tält då det finns raststugor och andra boenden att sova i längs vägen.
I Gustav Vasas spår
Gustav Vasa flyr under 1500-talet från den danske kungen Kristian II. Han söker stöd i socknarna i Dalarna, men de avvisar honom. När dalafolket blir varse kung Kristians onda avsikter, sänder de ut ett gäng karlar på skidor för att hämta tillbaka Gustav. De får fatt i honom och han följer med dem tillbaka till Mora där han tar uppdraget att leda upproret mot ockupationsmakten. 400 år senare startas ett skidlopp för att hylla Gustav Vasas minne. Det blir succé redan första året.
Nu för tiden lever Vasaloppsarenan året runt.
Vandra i pilgrimernas fotspår
Romboleden erbjuder en kulturhistorisk färd på stigar och vägar, som trampats av pilgrimer sedan 1000-talet. Det är Nordens äldsta - och Sveriges längsta pilgrimsled. Leden är dessutom en av Europas längsta pilgrimsleder. Romboleden sträcker sig cirka 900 km från Köpings kyrka i Mälardalen till Nidarosdomen i Trondheim vid norska Atlantkusten.
Du som vandrar hela leden kommer uppleva ett vackert och omväxlande landskap. Du vandrar på gamla fäbodstigar, över fjällvidder och längs smala grusvägar på landsbygden. Du hittar allt från lättvandrade dagsturer med caféer längs vägen – till långa turer som tar flera dagar. Leden går ofta genom små samhällen.
Det är ditt eget val om du vill vandra för hälsa, rekreation eller med religiösa förtecken. Hela Romboleden är lång, men det går naturligtvis bra att vandra varje delsträcka för sig. Av naturliga skäl går leden ibland vid sidan av de historiska stigarna, men den följer i huvudsak den medeltida sträckningen.
Vill du vandra med ett pilgrimspass och samla stämplar från etapperna? Det medeltida pilgrimspasset gav pilgrimerna möjlighet att vandra i hela Europa utan att stoppas av regler eller landsgränser. Idag är pilgrimspasset ett fint minne av din vandring längs leden. Pilgrimspasset kan införskaffas vid flera etappstarter och från Romboledens hemsida.
Aktiviteter och faciliteter
- Vandring
- Pilgrimsled
Fakta
Ledernas utmärkning
Vasaloppsleden för vandrare går på stigar som endast vandrare kan ta sig fram på. Den är tydligt märkt med vandringssymbol i orange. Håll dig till din symbol så är du säker på att du kommer fram utan problem.
Observera att Vasaloppsområdet/arenan delvis utgörs av privat mark. Cykling och vandring är inte tillåten på privata tomter.
Respektera Vasaloppsledens regler och allemansrätten. Lämna inga spår! Stöd Vasaloppsledens gedigna miljöarbete.
Toalett och dricksvatten finns vid kyrkorna.
Övernattning; Öppen raststuga för övernattning i Eldris och norr om Hökberg, samt vindskydd vid Lädsjön.
Underlag
Grusväg.
Parkering
Parkering finns vid Mora kyrka och Oxbergs kapell.
Kommunikationer
Kollektivtrafik Dalatrafik.
Hitta hit
Närmsta busstation för etappstart är Kaplanen i Mora, 3 minuters gångväg till kyrkan.
Närmsta busstation för etappslut är Oxberg kapellet, 1 minuts gångväg från kapellet.
Föreskrifter
Som vandrare har du ansvar att ta reda på eventuella lokala föreskrifter, vara uppmärksam på trafiken och visa hänsyn till andra som delar leden med dig.
När du vistas i naturen gäller Allemansrätten. Läs mer om den här.
I skyddad natur som exempelvis naturreservat gäller särskidla bestämmelser, du som vandrare är ansvarig att ta reda på vilka regler som gäller i det område du vandrar i. Läs mer om skyddad natur på Naturvårdsverket och Länsstyrelsen.
Tänk på att endast göra upp eld på etablerade grillplatser och säkerställa att det inte råder eldningsförbud.
Kom ihåg att du vandrar på någon annans mark och att det efter leden kan förekomma rationellt jord- eller skogsbruk.
Nedladdningar
Frågor och svar
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.