Pilgrimsled

Siljansnäs - Åsengården, Romboleden Etapp 14

Pilgrimsled

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 21.0 km
  • Tid 7 tim
  • Svårighetsgrad Blå - medel

Åtgärder

Beskrivning

Upplev både vackra omgivningar och kulturhistoria. Du vandrar mellan byarna i Siljansnäs, på stigar genom skogen, förbi fäbodar och högt upp med utsikt över Siljan. Leden går på grusväg och skogsstig. Nära Åsengården är det brant under cirka en kilometer.

Du passerar Limå bruk, ett gammalt järnbruk som anlades här för skogens skull – det gick åt mycket träkol i järnframställningen. Själva järnmalmen fick man däremot frakta hit. Idag finns hyttan och den stora herrgården kvar.

Pilgrimskapellet ligger vackert vid Svarttjärnen. Ta ett bad, fika eller njut av en stunds stillhet.

Läs mer om etappen

Från Olsnäsgården bär det iväg först genom skogen mot Limåviken. Den som är uppmärksam kan hitta växten hönsbär som inte alls är vanlig i dessa trakter. Stigen fortsätter längs Limåviken till Limå bruk, en kulturhistoriskt spännande plats där det var liv och rörelse när verksamheten var igång.

Etappen följer sedan grusvägen fram till Jobsarbo och härifrån följer Romboleden och Siljansleden samma stråk till Åsengården. Längs vägen från Jobsarbo till Åsengården passerar man tre slogbodar (vindskydd) där det går bra att rasta. Det kan vara bra att fylla på med energi för det bär av uppför, först till Hjulbäcksåsen med magnifik utsikt över Siljansbygden. Därefter blir det svagt nerför till Svarttjärn där kanske traktens finaste slogbod finns. Passa på att ta rast, och kanske ett bad, vid Svarttjärn.

Sedan följer - med siljansbygdens mått mätt - en lång och brant uppförsbacke till Åsengården.

Vandra i pilgrimernas fotspår

Romboleden erbjuder en kulturhistorisk färd på stigar och vägar, som trampats av pilgrimer sedan 1000-talet. Det är Nordens äldsta - och Sveriges längsta pilgrimsled. Leden är dessutom en av Europas längsta pilgrimsleder. Romboleden sträcker sig cirka 900 km från Köpings kyrka i Mälardalen till Nidarosdomen i Trondheim vid norska Atlantkusten.

Du som vandrar hela leden kommer uppleva ett vackert och omväxlande landskap. Du vandrar på gamla fäbodstigar, över fjällvidder och längs smala grusvägar på landsbygden. Du hittar allt från lättvandrade dagsturer med caféer längs vägen – till långa turer som tar flera dagar. Leden går ofta genom små samhällen.

Det är ditt eget val om du vill vandra för hälsa, rekreation eller med religiösa förtecken. Hela Romboleden är lång, men det går naturligtvis bra att vandra varje delsträcka för sig. Av naturliga skäl går leden ibland vid sidan av de historiska stigarna, men den följer i huvudsak den medeltida sträckningen.

Vill du vandra med ett pilgrimspass och samla stämplar från etapperna? Det medeltida pilgrimspasset gav pilgrimerna möjlighet att vandra i hela Europa utan att stoppas av regler eller landsgränser. Idag är pilgrimspasset ett fint minne av din vandring längs leden. Pilgrimspasset kan införskaffas vid flera etappstarter och från Romboledens hemsida.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring
  • Pilgrimsled Pilgrimsled

Fakta

Toalett och dricksvatten vid Siljansnäs kyrka samt vid Olnäsgården och Åsengården.

Övernattning vid Olnäsgården och Åsengården.

Vindskydd intill pilgrimskapellet i Åsen.

Underlag

Mestadels grusvägar och skogsstigar.

Kupering

Kuperad terräng från Limå till Åsen.

Parkering

Det finn möjlighet till parkering både vid Åsengården och vid Olsnäsgården.

Kommunikationer

Kollektivtrafik Dalatrafik.

Hitta hit

Närmsta busstation för etappstart är Siljansnäs skola, 3 minuters gångväg från kyrkan.

Det finns ingen kollektivtrafik för etappslut vid Åsengården.

Föreskrifter

Som vandrare har du ansvar att ta reda på eventuella lokala föreskrifter, vara uppmärksam på trafiken och visa hänsyn till andra som delar leden med dig.

När du vistas i naturen gäller Allemansrätten. Läs mer om den här.

I skyddad natur som exempelvis naturreservat gäller särskidla bestämmelser, du som vandrare är ansvarig att ta reda på vilka regler som gäller i det område du vandrar i. Läs mer om skyddad natur på Naturvårdsverket och Länsstyrelsen.

Tänk på att endast göra upp eld på etablerade grillplatser och säkerställa att det inte råder eldningsförbud.

Kom ihåg att du vandrar på någon annans mark och att det efter leden kan förekomma rationellt jord- eller skogsbruk.

Nedladdningar

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen