Ol-Jonsvallen-Bruksvallarna, Romboleden Etapp 28:1
Pilgrimsled
- Län: Jämtlands län
- 6394.75 km från dig
Information om leden
- Längd 20.1 km
- Svårighetsgrad Blå - medel
Åtgärder
Aktuellt
Sträckningen passerar flera myrområden med sankt underlag samt går längs trafikerad väg. Det rekommenderas att följa sträckningen via Ljusnedal och Funäsdalen och vidare till Bruksvallarna.
Beskrivning
Från Ol-Jonsvallen kan du välja att gå den forna medeltida sträckningen direkt till Bruksvallarnas kapell. Söder om Vedboåsen finns en raststuga som går att övernatta i. Den här sträckan är lång och en tältnatt rekommenderas.
Efter Vedboåsen går leden vidare och passerar Hedningsgärdet. En historisk plats med lämningar från 1700 talet. Här finns ett altare som används för friluftsgudstjänster sommartid. Hedningsgärdet är ett ödeböle, en ödegård som var bebodd från 1200-talet tills någon gång på 1400-talet.
Efter Hedningsgärdet följer leden vägen till Bruksvallarna. På medeltiden fanns bara denna stig utmed Ljusnan, Funäsdalen hade ännu inte befolkats. Var försiktig, vägen är smal och trafiken kan vara intensiv.
Vandra i pilgrimernas fotspår
Romboleden erbjuder en kulturhistorisk färd på stigar och vägar, som trampats av pilgrimer sedan 1000-talet. Det är Nordens äldsta - och Sveriges längsta pilgrimsled. Leden är dessutom en av Europas längsta pilgrimsleder. Romboleden sträcker sig cirka 900 km från Köpings kyrka i Mälardalen till Nidarosdomen i Trondheim vid norska Atlantkusten.
Du som vandrar hela leden kommer uppleva ett vackert och omväxlande landskap. Du vandrar på gamla fäbodstigar, över fjällvidder och längs smala grusvägar på landsbygden. Du hittar allt från lättvandrade dagsturer med caféer längs vägen – till långa turer som tar flera dagar. Leden går ofta genom små samhällen.
Det är ditt eget val om du vill vandra för hälsa, rekreation eller med religiösa förtecken. Hela Romboleden är lång, men det går naturligtvis bra att vandra varje delsträcka för sig. Av naturliga skäl går leden ibland vid sidan av de historiska stigarna, men den följer i huvudsak den medeltida sträckningen.
Aktiviteter och faciliteter
- Vandring
- Pilgrimsled
Fakta
Affärer och restauranger i Bruksvallarna kan var stängda beroende på säsong.
Raststuga för övernattning vid Vedboåsen.
Underlag
Den historiskt korrekta dragningen av Romboleden är på Ljusnans högra sida efter Funäsdalen. Det finns lämningar på stigstenar i en hage utmed landsvägen. Tyvärr vill inte bonden ha besökare i hagen. Byn Funäsdalen är ganska ny från 1750-talet.
Kommunikationer
Till Funäsdalen tar du dig med bil, buss, flyg, eller tåg med transfer. De flesta kör bil för att komma hit men det går också utmärkt att åka buss. Närmaste flygplats finns i Röros i Norge, samt flygplatser i Sveg och Östersund, med transfermöjligheter till Funäsdalen.
Härjedalingen är en direktbuss som går från Stockholm via Uppsala och Gävle till Funäsdalen.
Länstrafiken Jämtland Härjedalen, busslinje 622, trafikerar sträckan Funäsdalen-Bruksvallarna.
Tåg från Stockholm till Östersund eller Ljusdal samt buss med Länstrafiken Jämtland till Funäsdalen.
Observera att förbokning av buss/taxi kan behövas om du vill åka till eller från Bruksvallarna.
Föreskrifter
Det här är vandring på fjäll-led och kalfjäll som kräver mer av dig som vandrare och noggranna förberedelser.
Som vandrare har du ansvar att ta reda på eventuella lokala föreskrifter, vara uppmärksam på trafiken och visa hänsyn till andra som delar leden med dig.
När du vistas i naturen gäller Allemansrätten. Läs mer om den här.
I skyddad natur som exempelvis naturreservat gäller särskidla bestämmelser, du som vandrare är ansvarig att ta reda på vilka regler som gäller i det område du vandrar i. Läs mer om skyddad natur på Naturvårdsverket och Länsstyrelsen.
Tänk på att endast göra upp eld på etablerade grillplatser och säkerställa att det inte råder eldningsförbud.
Kom ihåg att du vandrar på någon annans mark och att det efter leden kan förekomma rationellt jord- eller skogsbruk.
Nedladdningar
Frågor och svar
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.