Pilgrimsled

Lofsdalen - Rannsundet, Romboleden Etapp 26

Pilgrimsled

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 29.0 km
  • Svårighetsgrad Svart - erfaren

Åtgärder

Aktuellt

Rekommenderas juli - augusti - september. Kräver fjällvana och tält för säkerhetsskull.

Beskrivning

Här vandrar du på kalfjället – med milsvid utsikt över fjällmassiv – och genom skogsmarker. Etappen är märkt med Romboledens markeringar samt röd färgmärkning.

Du rör dig i gamla trakter med spår från medeltidens pilgrimsvandringar. På Rishöjden, norr om Lofsdalen, syns den ursprungliga stigen fortfarande, efter århundraden av trampande hovar och fötter. Vid ”Hälsingestenen” ska en pilgrim ha mist livet och Bokån sägs ha fått sitt namn efter att en präst tappat en bok i vattnet.

Leden går långt från samhällen, över kalfjäll med snabbt skiftande väder, och över en å där du måste vada. Ta med karta, kompass, extra mat och räkna med en övernattning.

Läs mer om etappen

Sträckan startar vid Rombovallen i Lofsdalen och slutar vid Rannsundet. Räkna med 2-3 dagars fjällvandring på denna etapp.

Vandring startar från Rombovallen och går vidare norrut mot Fruhågna och sedan Rannsundet. När du passerar Strådalsvallen är det sparsamt med markeringar.

Fruhågna ska ha fått sitt namn av en pilgrim som ska ha uttalat; "du ska inte bara vara en simpel städjeklimp. Du ska heta Fruhågna". Förmodligen till jungfru Marias ära. Sägnen talar om att det var en pilgrim födde sitt barn vid Fruhågna. Hon bad säkert Maria om förbön i nöd och tackade henne sedan för en lyckad förlossning. (Källa: Stefan Åslund, Lofsdalens kulturförening)

Strax söder om Lussifjället finns en grillkåta som du kan sova i. Här finns för det mesta ved. Intill finns även ett dass. Om du följer leden i riktning mot Fruhågna finns en vattenkälla ca 10 min vandring från grillkåtan. Det går också bra att ta vatten ur någon av vattensamlingarna intill, men se till att rena vattnet ordentligt i så fall.

Norr om Fruhågna kommer du ner i Bokdalen och korsar Bokån, som inte brukar vålla några större problem att ta sig över. Stigen är markerad men du måste vara uppmärksam för att hitta markeringarna. Följ Kölsjöfjällets östra sluttningar vidare mot Kölsjön där det är fint att rasta en stund.

Sträckningen vidare mot Rannsundet är stundtals oländig och du rör dig i närheten av renstängslet. Följ Rannsjöns strandlinje till byn Rannsundet.

Vandra i pilgrimernas fotspår

Romboleden erbjuder en kulturhistorisk färd på stigar och vägar, som trampats av pilgrimer sedan 1000-talet. Det är Nordens äldsta - och Sveriges längsta pilgrimsled. Leden är dessutom en av Europas längsta pilgrimsleder. Romboleden sträcker sig cirka 900 km från Köpings kyrka i Mälardalen till Nidarosdomen i Trondheim vid norska Atlantkusten.

Du som vandrar hela leden kommer uppleva ett vackert och omväxlande landskap. Du vandrar på gamla fäbodstigar, över fjällvidder och längs smala grusvägar på landsbygden. Du hittar allt från lättvandrade dagsturer med caféer längs vägen – till långa turer som tar flera dagar. Leden går ofta genom små samhällen.

Det är ditt eget val om du vill vandra för hälsa, rekreation eller med religiösa förtecken. Hela Romboleden är lång, men det går naturligtvis bra att vandra varje delsträcka för sig. Av naturliga skäl går leden ibland vid sidan av de historiska stigarna, men den följer i huvudsak den medeltida sträckningen.




Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring
  • Pilgrimsled Pilgrimsled

Fakta

Övernattning i Lofsdalen med camping, stugor, hotell samt mataffär och restauranger.

Själastugan vid Rombovallen erbjuder möjlighet till övernattning.

Grillkåta vid Fruhågna (Lussifjäll) där du kan övernatta. Här finns dass och oftast finns ved vid grillkåtan.

Stugor att hyra via webben i Rannsundet och Långå.


Underlag

Fjäll och allmän väg.

Parkering

Finns i Lofsdalen, Ransundet och Långå

Kommunikationer

Busstrafik: Härjedalingen trafikerar Lofsdalen och Långå från Stockholm/Uppsala. Länk:https://harjedalingen.se/

Räkna med att mobiltäckning saknas.

Föreskrifter

Det här är vandring på fjäll-led och kalfjäll som kräver mer av dig som vandrare och noggranna förberedelser.

Som vandrare har du ansvar att ta reda på eventuella lokala föreskrifter, vara uppmärksam på trafiken och visa hänsyn till andra som delar leden med dig.

När du vistas i naturen gäller Allemansrätten. Läs mer om den här.

I skyddad natur som exempelvis naturreservat gäller särskidla bestämmelser, du som vandrare är ansvarig att ta reda på vilka regler som gäller i det område du vandrar i. Läs mer om skyddad natur på Naturvårdsverket och Länsstyrelsen.

Tänk på att endast göra upp eld på etablerade grillplatser och säkerställa att det inte råder eldningsförbud.

Kom ihåg att du vandrar på någon annans mark och att det efter leden kan förekomma rationellt jord- eller skogsbruk.

Nedladdningar

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen