Cykling

I historiens spår - söderut

Cykling

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 40.0 km

Åtgärder

Beskrivning

Det finns hundratals fornlämningar runt oss. I Lagadalen finns många av dem, från stenålder fram till järnålder. En del är välkända, andra har legat mer eller mindre bortglömda under sekler. En del är storslagna och andra oansenliga. Lagans dragkraft på människan har gjort att ett rikt kulturlandskap vuxit fram längs ån. Ån gav vatten, bördiga jordar, rika beten och var en viktig transportled. I forntiden skapades de första stigarna i dalgången och som resulterade i Lagastigen, en av medeltidens viktigaste vägar i Sverige. Allt sedan dess har vägarna utvecklats och byggts ut. Idag använder vi den tidigare banvallen att cykla på och Riksettan till att kunna ta en väg med lugnare tempo men i följer fortfarande ån Lagan. Spår från människor och forntida dar finns fortfarande kvar i våra a skogsklädda och glesbefolkade trakter. Det handlar bara om att hitta dem.

I få områden i södra Sverige spelar fornlämningsmiljöerna en sådan viktig roll för kulturmiljöns karaktär som i Ljungby kommun. Tillsammans med andra företeelser, som exempelvis kommunikationsstrukturen, framträder samband i landskapet på ett ovanligt tydligt sätt. Gravfälten från järnåldern längs med Lagaån och i den övriga centralbygden har långt efter att de anlades utgjort betydelsefulla landmärken i miljön. Gravfälten i Lagadalen oftast stora och har en för Finnveden särpräglad homogen karaktär genom att gravarna i huvudsak utgörs av vällagda högar, ofta med kantrännor som ger gravarna tydliga profiler. Exempelvis är Kånna högar beläget söder om Ljungby med sina närmare 300 anläggningar ett av Smålands största gravfält från denna tid. Mycket tyder på att bebyggelsen i anslutning till gravfältet har haft samma lokalisering sedan järnåldern. Gravrösen har ofta monumentala dimensioner och dominerande lägen i landskapet. Rösena anses i huvudsak ha uppförts under bronsåldern och deras utbredning är i hög grad knuten till centralbygden. I likhet med järnåldersgravfälten har de inte sällan fått egennamn och traditioner knutna till sig.

Turförslaget går på den tidigare banvallen, Småland-Skånes järnväg, bitvis grusad stig och längs slingrande landsvägar. Turen går under långa sträckor längs med ån Lagan. Starta vid busstationen i Ljungby och följ skyltningen för Sunnerboturen (grön) söderut mot Kånna. I Bäck svänger du av Banvallen och cyklar mot Elinge och följer vandringsleden Nydalaleden som fortsätter till Hamneda. I Hamnda följer du skyltningen för cykelleden Sunnerboturen mot Södra Ljunga och därefter Kånna. I Kånna fortsätt på landsvägen mot Ljungby och följ skyltningen för Nydalaleden tillbaka mot Ljungby centrum

Längs turen passerar du:

  • Kånna högar, ett av Smålands största gravfält från vikingatiden
  • ytterligare höggravfält
  • I Kånna finns spöksten, en så kallad Horepall. Det sägs spöka här efter att en flicka mördade sitt barn.
  • I Hamneda finns ett stort antal fornlämningar, som stora höggravfält från järnåldern, kyrkoruin från 1100-talet och två runstenar från 1000-talet. En gammal Gästgivaregård. Galgbacke med tillhörande massgravar. Kring det tidigare stationsområdet finns hembygdsmuseum, Hembergs - en gammal lanthandel.
  • I Södra Ljunga finns museet för Per Henrik Ling den svenska gymnastikens fader, Linggården.
  • Gör gärna en avstickare mot Mjäryds gravfält
  • Bronsåldersröset Högarör

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Cykling Cykling

Kontakt

E-postadress

+46 372 78 92 20

turistbyran@ljungby.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen