

Gröna kilar
Guide till naturen i några av Stockholmsregionens gröna kilar: Rösjökilen,…
Upplands Väsby kommun, vackert belägen mellan Mälaren och Roslagen, där urskogar, fornlämningar, vassrika sjöar och öppna ängsmarker bildar ett varierat landskap. Med närhet till både Stockholm och natur, är Upplands… Läs mer
Guide till naturen i några av Stockholmsregionens gröna kilar: Rösjökilen,…
Välkommen till Hälsans stig, våra stigar är lätt tillgängliga och…
Guide till naturreservat och nationalparker i Stockholms län.
Välkommen till Upplands Väsbys natur! Här finns en variation av…
Afrikansk svinpest (ASF) är en smittsam och dödlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin. Det…
Du har chansen att tycka till om vad som är bra och vad som kan…
Har du koll på Allemansrätten? Öppna den bifogade pdf-filen för att komma till frågorna om…
I början på maj kommer en större skötselinsats påbörjas i skogsområdet med ung tallskog utmed Kairospåret mellan Njurstatorp och Båtbyggartorp. Vi ber er hålla avstånd…
Nu påbörjar vi utvecklingen av naturen i och utanför avverkningsområdet i Runby! Delen utmed Runbyspåret kommer att återställas till åkermark med blommande växlighet. Delen mot…
Törnskogens sagostig är nu öppen igen för besökare! Vildbiet Bibbi och fladdermusen Fladde bor i en tall med röd dörr i Törnskogen. Idag leker de…
I nuläget är Törnskogens sagostig stängd för underhåll. Skulpturer och byggnationer i trä kommer oljas in här i början av maj och sedan kommer skyltarna…
Upplands Väsby kommun, vackert belägen mellan Mälaren och Roslagen, där urskogar, fornlämningar, vassrika sjöar och öppna ängsmarker bildar ett varierat landskap. Med närhet till både Stockholm och natur, är Upplands Väsby perfekt för kortare vardagsutflykter, cykelturer, fågelskådning och längre helgvandringar, många av dem i anslutning till Upplandsleden.
Runby naturreservat, vid Mälarstranden i södra delen av kommunen, bjuder på ekbackar, stigar, utsiktsplatser och fornlämningar. Här finns flera grillplatser, promenadslingor och spår av vikingatidens bebyggelse. En mycket populär plats för familjer, hundägare och vardagsmotionärer, med vacker vy över Mälaren.
📍 naturkartan.se – Runby naturreservat
Fysingen, i nordvästra delen av kommunen, är en fågelsjö med internationell betydelse, särskilt under vår och höst. Här finns fågeltorn, spångade stigar, rastplatser och blommande strandängar. Ett måste för dig som gillar ornitologi, lugna promenader och storslagen natur i småskalig skepnad.
📍 naturkartan.se – Fysingens naturreservat
Vilundaparken, precis vid centrala Väsby, erbjuder gångvägar längs Väsbyån, stora grönområden, lekplatser och naturytor. Det är ett tillgängligt område för vardagspromenader, lunchpauser och picknick, och fungerar fint som utgångspunkt mot Runby eller Smedby.
📍 naturkartan.se – Vilundaparken
Vid Gunnes gård, en rekonstruerad vikingatida gårdsmiljö, startar flera natur- och kulturstigar som leder in i skog och fornlämningsområden kring Hammarbyhöjden. Här finns både öppna ängar och kuperade skogsstigar, vilket gör det till ett bra område för barnfamiljer och kortare vandringar med historiskt innehåll.
📍 naturkartan.se – Gunnes gård
Upplandsleden passerar genom kommunen och bjuder på skogsstigar, sjönära etapper och forntida landskap. Du kan vandra från Runby mot Sigtuna eller vidare in i Roslagen, med möjlighet att anpassa distans och svårighetsgrad. Leden är välmarkerad med flera rastplatser längs vägen.
📍 naturkartan.se – Upplandsleden Väsby
Brunnby Vik, i södra delen av kommunen, är en avskild vik vid Mälarens strand, där skog möter vatten. Här finns stigsystem, badmöjligheter, fågelliv och utsiktsplatser. Ett fint område för lugna vandringar och en kopp termoskaffe i solen, särskilt på vår och höst när det är stilla och få besökare.
📍 naturkartan.se – Brunnby Vik
Ekebysjön är en liten men naturskön sjö med stig runtom, sittplatser, fågelliv och skogsmark. Här promenerar du i lugn takt, kanske med barnvagn eller kamera i hand, och njuter av närnaturen mitt i vardagen. Området är också populärt bland fågelskådare och lokala vandrare.
📍 naturkartan.se – Ekebysjön