Fakta om Bergslagsleden
Bergslagsleden är en 28 mil lång vandringsled genom hela Örebro län. Den är uppdelad i…
Vandring
De flesta vattenkranar är stängda under perioden 1/11 - 15/4. Detta på grund av risken för att ledningar fryser. Men naturens vattenförråd är välfyllda under den perioden.
Etapp 11 passerar genom Garphyttans nationalpark som är en av Sveriges äldsta nationalparker. Etappen går genom den mest sevärda delen av parken som bjuder på skiftande naturupplevelser. Njut av de gamla odlingsmarkerna med sitt överflöd av ängsblommor och de spännande växter och djur som trivs här. Vår rastplats med vindskydd, eldstad och toalett ligger vid Lilla Tväggelåten, 12 km från Suttarboda. STF har utsett etapp 7-11 till Signaturled – en led med karaktäristisk natur för sin landsdel och spektakulära naturupplevelser.
Etapp 11 startar i den gamla Kilsbergsbyn Suttarboda, som förr var en livaktig by med en handfull gårdar. Idag finns endast det torp som kallas Sörtorpet bevarat. Sista brukare var Oscar Evaldsson, som övergav torpet 1932. Örebro kommun äger idag marken i byn och håller landskapet öppet med betesdjur. Den stora byggnaden fungerade i många år som friluftsgård och sommarkoloni, men används idag till social verksamhet. Vid ladan finns kran med dricksvatten. 300 meter söder om etappmålet, finns vindskydd med eldstad och torrtoalett.
Från Suttarboda går leden söderut och kommer efter ett par kilometer in i Garphyttans nationalpark. Garphyttan var en av de först bildade nationalparkerna efter 1909 års riksdagbeslut att skapa Nationalparksinstitutet. Nationalparken som är 108 hektar stor består av åkrar, slåtterängar och utmarker, som tidigare tillhört bergsmansgården Östra gården i Svenshyttan.
Bergslagsleden kommer in i nationalparken vid det högt belägna Svensbodaberget, här finns en sittgrupp och eldstad. Omkring 300 meter efter att leden lämnat nationalparken korsar den Svenshyttebäcken, vilken haft stor betydelse för traktens utveckling. Bland annat har den drivit hytta och sågverk och längre upp har den dämts för vattenhushållningens skull, vilket gett upphov till den sjö som nu kallas Falkadammen.
Från civilisationen och det gamla kulturlandskapet vid nationalparken och Svenshyttan letar sig Bergslagsleden återigen upp i de djupa kilsbergsskogarna. Under några hundra meter går leden i kanten av Dunderklintarnas naturreservat. Dunderklintarna är ett stort vildmarksområde med gammelskog och myrar. På våren spelar Orrar ute på Dammsjömossen och med lite tur kan du stöta på både järpe och tretåig hackspett. Reservatet är också rikt på kulturlämningar, vilka visar att skogen inte alltid varit så orörd som idag.
Vid Lilla Tväggelåten finns rastplats med vindskydd, eldstad, och toalett. De båda tjärnarna Stora och Lilla Tväggelåten ligger båda i en tallmosse med nästan helt orörda skogsbestånd. En del av tallarna är mycket gamla, trots att de inte är särskilt grova. Mossen är dock inte helt opåverkad och på ett par ställen, norr om den större tjärnen, har man brutit torv för husbehov.
Härifrån kan du göra en utflykt till Klunkhytteskans. Uppe på bergskrönet ligger resterna efter en fornborg från järnåldern (500 f.Kr-1050 e.Kr). Första sträckan är ett skaft som du går fram och tillbaka. När du går in i skogen är det en rundslinga som bitvis går i naturreservatet. Slingan är markerad med blå stolpar eller band med vår logga för rundslinga.
Vid etappmål Lekhyttan finns bussförbindelser och parkering. Lekhyttans Kök & Kiosk erbjuder café och restaurang. Vandrare på Bergslagsleden erbjuds picknick-paket. www.lekhyttans.se. Vid Hallagården finns café och liten djurpark. Här finns också möjligheter att hyra rum och stuga. B&B. www.hallagården.nu Badplats finns vid sjön Leken ca 2 km från etappmålet.
Längd: 16 km
Tid: 4,5 h
Svårighetsgrad: 3
Aktiviteter: Bada
Underlag: Skogsväg och skogsstig.
Höjd: 215 m ö h
Färskvatten: Påfyllning av färskvatten finns i Suttarboda vid ladan cirka 300 m norr om rastplatsen. Lekhyttans kök & kiosk erbjuder vatten när de har öppet. Oftast 09-17.00
Boenden
Till Suttarboda kan du antingen vandra grusvägen upp från Garphyttan, 4 km, eller beställa Närtrafik från hållplats Garphyttan. Se länk nedan.
Lekhyttan har busshållplats på E18 med daglig trafik Örebro-Karlskoga.
https://www.lanstrafiken.se/reseplanering/flextrafik-och-nartrafik/nartrafik-i-orebro-lan/
Johan Karlström
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.