Södra Lunsen
Naturreservat
- Län: Uppsala län
- 6793.87 km från dig
Åtgärder
Aktuellt
Naturreservatet Södra Lunsen bildades i december 2020. I reservatet finns ännu ingen markerad gräns, informationstavla eller andra anläggningar. Gränsmarkeringar och informationstavla planeras att komma på plats under 2021.
Beskrivning
Naturreservatet Södra Lunsen hänger ihop med det kommunala naturreservatet Norra Lunsen. I stora delar är de båda reservaten lika varandra med sina längsgående låga bergsryggar och kärr däremellan. Genom de båda naturreservaten går Upplandsledens etapp 1:1 mellan Uppsala och Knivsta. När man vandrar genom de båda reservaten i Lunsen vandrar man till stor del i gammal gles hällmarkstallskog. Tallarna här är ofta gamla och knotiga. Det finns inga möjligheter för tallarna att växa fort när de står på de karga bergsryggarna. Att de står glest gör att solens strålar når stammarna vilket många insekter gillar. Mellan hällmarkerna finns små opåverkade kärr med odon och skvattram.
I de södra delarna av reservatet övergår skogen mer i fuktigare skog med mer gran och lövträd. Träden är i olika åldrar och storlekar. Vissa träd har redan dött och blivit död ved. Den döda veden är livsplatsen för många andra arter som svampar, mossor och svampar. Därför får den ligga kvar i skogen. Så småningom har den döda veden brutits ned och ett nytt träd får möjlighet att växa upp på platsen. Det nya trädet får då en bra start med näring från nedbrytningen av den döda veden och solljus som blev i luckan när det döda trädet föll till marken.
Förvaltare: Länsstyrelsen
Aktiviteter och faciliteter
- Naturreservat
Fakta
Skyddsår: 2020
Areal: 112 ha
Kommun: Knivsta
Markägare: Staten och privat
Förvaltare: Länsstyrelsen i Uppsala län
Skyddstyp: Naturreservat
Föreskrifter
I reservatet är det förbjudet att:
- insamla mossor, lavar eller svampar med undantag för plockning av matsvamp och mindre kollekt för artbestämning,
- insamla insekter eller andra ryggradslösa djur med undantag för enstaka individer för artbestämning,
- framföra motordrivet fordon,
- sätta upp markeringar såsom snitslar eller orienteringskontroller annat än tillfälligt i samband med förenings- eller skolaktivitet eller liknande,
- utan länsstyrelsens tillstånd använda området för större orienteringsarrangemang, organiserade tävlings- eller övningsändamål, lägerverksamhet eller motsvarande.
Kontakt
E-postadress
Länsstyrelsen i Uppsala län
Frågor och svar
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.