Pilgrimsled

Hed - Skinnskatteberg, Romboleden Etapp 3

Pilgrimsled

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 23.0 km
  • Svårighetsgrad Blå - medel

Åtgärder

Aktuellt

Arbete med leden pågår just nu mellan Brahegård och Valtarbo. Det gör tyvärr att vissa markeringar kan saknas längs den sträckan samt att den inritade leden på Naturkartan inte helt överensstämmer med den nya dragningen i verkligheten. Var därför extra uppmärksam på de temporära markeringar som finns längs den nya skogsstigen.

Arbetet beräknas färdigställas under maj månad.

På vissa ställen är leden bristfälligt uppmarkerad och stöd från digital karta är bra. Tänk på att denna sträckning passerar oövervakad tågövergång. Se dig noga för och tänk på att godstågen passerar i hög hastighet.

Beskrivning

Den tredje etappen av Romboleden startar vid Heds kyrka och första halvan av sträckan följer den gamla KUJ-banans lättgångna banvall. Du går förbi åkermarker och landsbygd, skogar och sjöar. Etappens andra halva, från Uttersberg till Skinnskatteberg, följer vägar och stigar i skogen. Du vandrar från Heds kyrka till Skinnskattebergs kyrka.

Längs hela den gamla KUJ-banan kan du se spår efter järnhanteringens storhetstid. I Karmansbo finns en bevarad bruksmiljö och ett sommaröppet arbetslivsmuseum. I Oxbron finns den gamla banvaktarstugan kvar, fridfullt belägen vid Tomasbosjön. Stanna och läs om banvaktarens arbete. I Uttersberg tar leden dig förbi ytterligare ett gammalt järnbruk. Med pampig herrgård, skulpturpark, galleri och kafé.

Läs mer om etappen

Ungefär 2 km från Heds kyrka kommer du till Karmansbo bruksmiljö med herrgård, arbetarbostäder, smedja och brukskontor. Smedjan med anor från 1600-talet fungerar idag som ett arbetslivsmuseum och första lördagen i juli kan besökare få se tillverkning av stångjärn där.

Vandringen går vidare förbi åkermark och genom skogsområden. Vid Tomasbosjön finns möjlighet till rast vid den vackert och fridfullt belägna gamla banvaktarstugan i Oxbron.

I Uttersberg passerar Romboleden Galleri Astely som förutom att inhysa konstutställningar även serverar fika. På platsen finns också hela Uttersbergs bruksmiljö med herrgårdsvy och lämningar efter järnbruk.

Efter Uttersberg följer du grusväg längs med den vackra miljön utmed Hedströmmen och passerar över bron vid Grisnäs. Strax efter kommer du fram till Brahegård där leden ger sig in i skogen. Här får vandraren korsa tågrälsen vid två platser och det är viktigt att ha god uppsikt för passerande tåg.

Efter slingrande skogsvägar närmar du dig Skinnskatteberg från västra sidan av Nedre Vättern. Strax före delsträckans mål vid Skinnskattebergs kyrka passeras Skinnskattebergs herrgårdsområde där nu SLU har sin Skogsmästarskola.

På vissa ställen är leden bristfälligt uppmarkerad och stöd från digital karta är bra. Tänk på att denna sträckning passerar oövervakad tågövergång. Se dig noga för och tänk på att godstågen passerar i hög hastighet.

Vandra i pilgrimernas fotspår

Romboleden erbjuder en kulturhistorisk färd på stigar och vägar, som trampats av pilgrimer sedan 1000-talet. Det är Nordens äldsta - och Sveriges längsta pilgrimsled. Leden är dessutom en av Europas längsta pilgrimsleder. Romboleden sträcker sig cirka 900 km från Köpings kyrka i Mälardalen till Nidarosdomen i Trondheim vid norska Atlantkusten.

Du som vandrar hela leden kommer uppleva ett vackert och omväxlande landskap. Du vandrar på gamla fäbodstigar, över fjällvidder och längs smala grusvägar på landsbygden. Du hittar allt från lättvandrade dagsturer med caféer längs vägen – till långa turer som tar flera dagar. Leden går ofta genom små samhällen.

Det är ditt eget val om du vill vandra för hälsa, rekreation eller med religiösa förtecken. Hela Romboleden är lång, men det går naturligtvis bra att vandra varje delsträcka för sig. Av naturliga skäl går leden ibland vid sidan av de historiska stigarna, men den följer i huvudsak den medeltida sträckningen.

Vill du vandra med ett pilgrimspass och samla stämplar från etapperna? Det medeltida pilgrimspasset gav pilgrimerna möjlighet att vandra i hela Europa utan att stoppas av regler eller landsgränser. Idag är pilgrimspasset ett fint minne av din vandring längs leden. Pilgrimspasset kan införskaffas vid flera etappstarter och från Romboledens hemsida.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring
  • Pilgrimsled Pilgrimsled

Fakta

Tänk på att kontrollera öppettider för Karmansbo bruksmijö och Galleri Astley om du planerar att göra ett besök, fika eller använda toalett på platsen.

På vissa ställen är leden bristfälligt uppmarkerad och stöd från digital karta är bra. Tänk på att denna sträckning passerar oövervakad tågövergång. Se dig noga för och tänk på att godstågen passerar i hög hastighet.

Underlag

Ledsträckan går i huvudsak på väl etablerad grusväg. Ett kortare parti passerar genom skog och på skogsstig och närmare Skinnskattebergs kyrka följer leden asfaltsväg ca 500 m.

Parkering

Vid både Heds- och Skinnskattebergs kyrka finns parkeringsplatser.

Kommunikationer

Till ledsträckans båda start- målpunkter, samt på vissa platser utmed leden finns möjlighet att resa med kollektivtrafik.

Busstrafik via www.vl.se

Tågtrafik via www.sj.se

Hitta hit

Du hittar Heds kyrka längs med väg 250 mellan Kolsva och Skinnskatteberg.

Skinnskattebergs kyrka ligger inne i Skinnskattebergs tätort. Från väg 233 svänger du in på Kyrkvägen.

Föreskrifter

Som vandrare har du ansvar att ta reda på eventuella lokala föreskrifter, vara uppmärksam på trafiken och visa hänsyn till andra som delar leden med dig.

När du vistas i naturen gäller Allemansrätten. Läs mer om den här.

I skyddad natur som exempelvis naturreservat gäller särskidla bestämmelser, du som vandrare är ansvarig att ta reda på vilka regler som gäller i det område du vandrar i. Läs mer om skyddad natur på Naturvårdsverket och Länsstyrelsen.

Tänk på att endast göra upp eld på etablerade grillplatser och säkerställa att det inte råder eldningsförbud.

Kom ihåg att du vandrar på någon annans mark och att det efter leden kan förekomma rationellt jord- eller skogsbruk.

Nedladdningar

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen