47 naturreservat i Biosfärområde Blekinge Arkipelag
Inom Biosfärområde Blekinge Arkipelag hittar du 47 naturreservat som alla erbjuder olika, men lika fantastiska…
Naturreservat
I naturreservatet Färskesjön kan du som besökare uppleva vidsträckta mosaiker av hällmarker och naturskogar med ädellövträd och tall. Är du badsugen kan du ta ett dopp i sjön. Här finns också talrika fornlämningar från brons- och järnåldern.
Naturreservatet Färskesjön är ett av de största väglösa områdena i östra Blekinge. Det ingick i början av 1900-talet i ett vidsträckt ljunghedsområde, med små inslag av skog och våtmarker, som täckte stora delar av Torhamnslandet. I takt med att betesdriften avtog slöt sig skogen alltmer, och har i stora delar varit orörd uppemot 100 år.
Större delen av naturreservatet utgörs av mosaikartad naturskog, med gott om död ved i olika stadier av nedbrytning. Här trivs bland annat svampen skillerticka som växer på gamla bokar. Skogen domineras av ek, bok, avenbok och tall. Ett stort antal rödlistade arter av insekter och svampar har påträffats i området.
Under vindstilla försommarnätter kan man höra nattskärror spela i de glesa hällmarksskogarna. Även trädlärka och mindre hackspett häckar i naturreservatet.
I området finns talrika insprängda hällmarker, och våtmarker av vilka Slättamossen i väster är den största. Den har karaktären av grund sjö, och har uppkommit genom torvtäkt.
Färskesjön är Sveriges sydöstligaste sjö. Den har klart vatten och är en populär badsjö, med långrund sandstrand i öster och nordost. Sjön har en rik bottenvegetation av bland annat notblomster, strandpryl och styvt braxengräs.
I området finns spår efter mänskliga aktiviteter som är tecken på att det har varit bebott sedan lång tid tillbaka. De äldsta fornlämningarna är från bronsåldern. Här finns bland annat gravfält, rösen, stensättningar, resta stenar, en gammal hålväg samt spår av torpställen från 1800-talet.
Naturreservatet har två parkeringsplatser, en i väster och en i nordost nära sjön där det också finns en rastplats med eldstad. Eldstäder finns även i anslutning till sjön i väster och söder. En fem kilometer lång vandringsled (enkel stig) går mellan parkeringsplatserna i nordost och väst.
Skyddsår: 2002, utvidgat år 2007 och 2017 (beslutet 2017 överklagat)
Kommun: Karlskrona
Karaktär: Ädellövskog, hällmark, sjö, våtmark
Areal: 334 hektar
Markägare: Till största delen staten, ett mindre område inom reservatet är privatägt
Förvaltare: Länsstyrelsen Blekinge
Skyddsform: Naturreservat och Natura 2000
Du tar av från E22 mot Torhamn när du är i Jämjö. Ta in på en avtagsväg till vänster efter cirka 4,5 kilometer.
Du är välkommen att besöka Färskesjön, men tänk på att det inte är tillåtet att:
Utan tillstånd från länsstyrelsen får du inte heller:
Länsstyrelsen Blekinge
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.