47 naturreservat i Biosfärområde Blekinge Arkipelag
Inom Biosfärområde Blekinge Arkipelag hittar du 47 naturreservat som alla erbjuder olika, men lika fantastiska…
Naturreservat
I Stilleryds naturreservat kan du uppleva ett mjukt kuperat kust- och skärgårdslandskap med hällmarker, krattskogar, öppna gräsmarker och havsmiljöer. Fastlandsområdet har betats i århundraden.
Naturreservatet ligger väster om Karlshamn och bildades ursprungligen för att skydda kuststräckan från exploatering. Området omfattar en fastlandsudde samt angränsande havsområde med öar och skär. Det finns badplats, rastplatser och en markerad stig i naturreservatet.
Fastlandsmarkerna domineras av öppen hällmarksvegetation och magra hällmarksskogar med främst ek, tall och enebuskar. Den ovanliga flikrosen kan också påträffas här. På lite djupare jordar är vegetationen rikare och arter som gökärt, pillerstarr och stagg visar att skogen tidigare varit mer öppen. Hela udden har använts för utmarksbete ”sedan urminnes tid”, enligt skifteshandlingar från tidigt 1800-tal, och kallades förr ”Oxhagen”. I nordost finns en öppen gräsmark som tidvis har fungerat som slåtteräng och som under delar av 1900-talet även varit uppodlad. Större delen av naturreservatets fastlandsdelar betas fortfarande sommartid.
Det mjukt böljande hällmarkslandskapet fortsätter även under vattenytan, där det finns allt från vågexponerade hårdbottnar med algvegetation i utsjölägen till mer skyddade miljöer med mjukbottnar och kärlväxter inåt land. Vattenområdet fungerar som barnkammare för många fiskarter, bland annat spigg och gädda.
Ett flertal öar och skär sticker upp ovanför vattenytan. En del av de större öarna har betats till och från under århundradenas lopp. Skärgården är en attraktiv miljö för sjöfågel året om. Sommartid häckar många arter på öarna och skären, bland annat silvertärna, fisktärna, drillsnäppa, ejder, silltrut, gråtrut och den för Blekinge ovanliga häckfågelarten roskarl. Vintertid kan man bland annat se havsörn i området.
För att skydda fågellivet från störning får man inte vistas på eller i närheten av de flesta öarna och skären mellan 1 april och 15 juli.
Berggrunden på udden består av två olika bergarter, med en bergartsgräns löpande tvärs över udden i nord-sydlig riktning. I väster finns Blekinge kustgnejs och i öster en granodiorit (en förgnejsad granitisk bergart). Blekinge kustgnejs är Blekinges landskapssten och användes förr till gatstenstillverkning. I den västra delen av naturreservatet finns gott om spår från äldre tiders stenbrytning.
Skyddsår: 1967, utvidgat 2012
Kommun: Karlshamn
Karaktär: Kustädellövskog, hagmarker, skärgård, marin miljö, friluftsliv
Areal: 83 hektar, varav 25 hektar land och 58 hektar vatten
Markägare: Privat och Karlshamns kommun
Förvaltare: Länsstyrelsen Blekinge
Skyddsform: Naturreservat och Natura 2000
Ta av från E22 vid trafikplats Karlshamn Väst (51), följ skyltning till Stilleryd och sväng vänster mot Stilleryds hamn. Sväng höger efter cirka 100 meter mot ”Naturreservat 4” (även skyltat mot ”Kofsa” och ”Drösebo”). Kör 1 kilometer och håll höger mot ”Drösebo” när vägen delar sig. Följ Drösebovägen 3 kilometer till naturreservatets parkering. Närmaste busshållplats är ”Stilleryd” cirka 4 kilometer från naturreservatet.
Du är välkommen att besöka Stilleryd, men tänk på att det inte är tillåtet att
Utan tillstånd från länsstyrelsen får du inte heller:
Till skydd för häckande fågel på öarna Aspeskärv, Östra Skaftholmen, Västra Skaftholmen, Björkeskärv, Klyvesholme och Andskärvet får du inte under perioden 1 april till 15 juli
Länsstyrelsen Blekinge
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.