Höglandsleden etapp HÖ15 Vikskvarn - Lövhult - En del av Smålandsleden
Vandring
- Län: Jönköpings län
- 6762.91 km från dig
Information om leden
- Längd 23.9 km
Åtgärder
Beskrivning
Höglandsleden etapp HÖ15 mellan Vikskvarn och Lövhult. Här finns mycket att upptäcka.
Startar ni i Vikskvarn ser ni resterna av den gamla kvarnen. Av Vikskvarn, som den kallades, finns bara ruinerna kvar. Ån rinner genom ruinen och har blottlagt den geologiskt intressanta Almesåkraformationen, en 700-800 miljoner år gammal sedimentär bergartsserie, som gjort kvarnruinen till en klassisk studielokal för berggrundsgeologi. Kvarnen ligger i naturskön klyfta söder om Almesåkrasjön.
Startar ni däremot i Lövhult som ligger några kilometer från Nässjö station ligger Lövhult. Ja då kommer ni till friluftsområdet där friluftsentusiaster, motionärer och elitidrottare möts – på naturens villkor.
Naturreservatet är 220 hektar och omfattar trolska skogar, levande hagmarker, småländska ängar och porlande vattendrag. Motionsslingorna på 3, 5, och 10 kilometer används flitigt både sommar och vinter. Om snön mot förmodan inte skulle räcka till på denna höga höjd prepareras spåren med konstsnö. Här finns även pulkabacke, ridhus, hoppfält och ridstigar samt en asfalterad motionsslinga för rullstolar, rullskidor och inlines. Både campingplats och vandrarhem är öppna året runt. I matväg erbjuds korvgrillning vid grillplatser eller fika i Motionsgården.
Längs etapp HÖ15 kan ni uppleva lite av varje:
Västra Bråna - Den stora byn med vackra betesmarker ger en glimt av odlingslandskapet som en gång dominerade i våra trakter. Ängen slås fortfarande med lie, precis på samma sätt som för 100 år sedan. Detta är en av kommunens få lövängar, med björk, rönn, asp, oxel, lind, bok, hassel och sälg – och en mängd vackra blommor. Passa på att friska upp kunskaperna om den svenska floran!
Spexhultasjön - Ta en välförtjänt badpaus i en av kommunens största sjöar. Spexhultasjön ingår i Emåns vattensystem och är vattentäkt för Nässjö stad. Sjön är drygt tre kvadratkilometer stor, men som mest bara fyra meter djup.
Torsa stenar - En imponerande och legendomspunnen fornlämning från järnåldern. Det stora gravfältet med runda stensättningar, kvadratiska gravar, domarringar, dösar och bautastenar anlades 400-700 e. Kr. Här finns också Sveriges största treudd, Drakaröret. Hit gick man inte gärna nattetid då draken, enligt folktron, då var här och vaktade sitt guld.
Huluberget - Från Huluberget, södra Götalands näst högsta punkt, 364 meter över havet, är utsikten milsvid. Ta med kameran, klättra upp i det tio meter höga utsiktstornet och se efter om du kan se ännu lite längre. Här finns också stora mossmarker att upptäcka.
Aktiviteter och faciliteter
- Vandring
Kontakt
E-postadress
Organisationens logotyp
Frågor och svar
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.