• Pvfyboszcthzrpyuj8rk

  Nu är roddbåtarna utlagda vid roddlederna

  Norrbottens län 26 jun

  Nu är roddbåtarna utplacerade för säsongen vid Länsstyrelsens tre roddleder längs Kungsleden. Roddlederna finns vid Sitojaure- Svine (drygt 3 km lång), Aktse-Laidaure (knappt 3 km) och Kapellströmmarna (300 meter), fem kilometer innan Jäckvik. Båtarna tas upp för vintern innan isläggning, dock senast 25 september. Kom ihåg att det alltid måste finnas en båt på varje sida om vattnet om du använder båtarna. Det kan innebära att rodden måste göras tre gånger. Ro inte över ...

 • Vjjwxefhms5xugt6uqg8

  Fem nya naturreservat har bildats i länet

  Norrbottens län 25 jun

  Den 25 juni bildades fem nya naturreservat i Norrbottens län. Fyra av dem ligger i Kiruna kommun och ett ligger i Boden. Områdena heter Kuusivaara-Penikkajärvi, Laurivaara, Långberget, Matala-Kuusivaara och Vathanvaara.

 • Zpt6hu1tiku7gjnid8ts

  Länsstyrelsens raststugor med mera under corona-pandemin

  Norrbottens län 22 jun

  Länsstyrelsens raststugor längs fjällederna och i naturreservat och nationalparker i Norrbottens län är öppna av säkerhets- och tillgänglighetsskäl. Information kommer att sättas upp som påminner om Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Vi uppmanar alla att vistas utomhus så långt det är möjligt och att endast nyttja raststugorna ett sällskap i taget. På Länsstyrelsens webb finns mer information om vad som gäller.

 • Q3u9z4vbgfkhxfmciofp

  Snöläget till fjälls

  14 jun

  I år är det fortfarande ovanligt mycket snö kvar i fjällen. Tänk på att kontrollera förhållandena där du ska vandra och förbered dig väl.

 • Xmgud0jlcwrowflb0lky

  Många småvägar i länet i dåligt skick under vårens snösmältning

  Norrbottens län 5 jun

  Många skogsbilvägar och grusvägar i länet är extra dåliga just nu på grund av den snörika vintern och kyliga våren. När snösmältningen nu kommit igång blir småvägarna blöta och instabila innan de hunnit torka upp. Det går ofta inte alls att köra på dem utan en får vara beredd att lämna bilen och istället gå en bit. Kör du på dåliga småvägar är det lätt att köra fast. Dessutom förstörs vägarna om en kör på dem när de är dåliga. Vissa vägar bommas igen under vårens förfallst...

 • Alixhs3egel2im1ofzeu

  Stängd isled mellan Ritsem och Änonjalme

  Norrbottens län 8 maj

  Den statliga isleden mellan Ritsem och Änonjalme på sjön Akkajaure stängs fredag den 8 maj kl. 18.00. Information om att isleden är stängd finns på nerfarterna mot leden, och på Länsstyrelsens webbplats under Aktuellt i fjällen.

 • Mave2gla61aksji9uhtg

  Svenska Turistföreningen stänger alla fjällstugor för vintersäsongen

  Norrbottens län 26 mar

  STF väljer att stänga fjällstugorna för vintern den 30 mars på grund av coronaviruset. Orsaken är att man inte vill bidra till en ökad påfrestning på vård- och räddningspersonal, samt undvika problem för gäster som skulle kunna drabbas av covid-19. Officiellt stängningsdatum är måndag den 30 mars. Svenska Turistföreningens fjällstationer i Grövelsjön, Saltoluokta, Abisko, Kebnekaise, Storulvån, Helags, Blåhammaren och Sylarna kommer att vara öppna som vanligt.

 • Tb7uks1efisnmclxjajc

  Upptagning av roddbåtar hösten 2019

  Norrbottens län 26 sep

  Nu tar vi upp roddbåtarna på Länsstyrelsens tre roddleder längs Kungsleden, Sitojaure, Laidaure och Jäckvik. Alla båtar tas upp under vecka 39, senast söndag 29 september. Exakt datum när varje båt tas upp beror på vädret. Båtarna läggs i igen kring midsommar, normalt senast 1 juli.

 • Falxtj6qhlp9jwhptlss

  Bro över Gorsajohka borttagen

  Norrbottens län 23 maj

  En gammal bro över Gorsajohka, väster om Abisko nationalpark, har tagits bort. Bron låg inte längs någon led och var inte längre säker att använda. Lantmäteriet har tagit bort brosymbolen från fjällkartan. Bron låg i Kårsavagge och koordinaterna (i Sweref99tm) för platsen där bron låg är N: 7584902 E: 650188.