Rundslinga Göljestigen
Vandring
- Län: Örebro län
- 6681.98 km från dig
Information om leden
- Längd 5.2 km
Åtgärder
Beskrivning
Göljestigen är en vandringsled som bitvis följer Göljebäcken. Det är även en rundslinga på etapp 9, Bergslagsleden. Du kan välja att gå åt vilket håll du vill och det finns tre slingor med olika längd. Välj den som passar dig bäst för dagen. Längs leden finns ett av Kilsbergens högsta vattenfall och ett klapperstensfält som bildades under istiden för ca. 10 000 år sedan. Det finns också ett antal rastplatser med eldstad.
Från parkeringen finns en 400 meter lång tillgänglighetsanpassad sträcka där du kan ta dig fram med rullstol, rullator eller barnvagn. Den är även anpassad för dig som är synskadad.
SKINNARSÅGSFALLET
Skinnarsågsfallet är ett av Kilsbergens högsta vattenfall som är en riktigt fin naturupplevelse. Fallet slingrar sig ner till en liten damm. På våren och hösten kan det forsa riktigt mäktigt i fallet. Härifrån kan man välja att vika av norrut för att vandra på en kortare slinga som är en kilometer.
MEDITATIONSPLATS
Du följer bäcken fram till en lugn och stilla plats som andas stillhet. Här kan du stanna för en stunds eftertanke eller meditation. 100 meter från platsen kan du återigen vika av norrut för att ta den mellanslingan på 1,8 km tillbaka till starten.
KÖRVÄG UTMED GÖLJEBÄCKEN
Denna bro över bäcken och körvägen nedströms byggdes första gången under 1950-talet. Bron byggdes med järnvägsräls underst och med plank över. Det behövdes ganska mycket sprängning innan vägen blev klar. I vägens fortsättning var ytterligare en bäckövergång nödvändig men då räckte det med snö och granris som bro. Fortsättningen av vägen gick sedan ned över "Märraklippan" för att sedan gå ut över "stenåkern" och fram till bilväg. Hästkörarna hade under sommaren släpat fram timret till körvägen som sedan skulle köras ned till bilväg. Under 1960-talet byggdes vägen om för att passa för traktorkörning. Även då fick man spränga sig fram. Det var första gången man kunde använda en motordriven borr. Den var dock mycket tung, vikten var 32 kg, och man tvingades vara två man som höll borren som annars studsade bort. I anslutning till avverkningarna kördes timret ofta under sommaren och för att komma över bäcken en andra gång så gjordes en enkel bro med massaved direkt i bäcken där det var lågvatten.
10 000 ÅR GAMLA KLAPPERSTENSFÄLT
Längs med hela Kilsbergssluttningen kan man bitvis se klapperstensfält som är ca 10 000 år gamla. Mot dessa klapperstensfält skvalpade Yoldiahavet medan landet långsamt reste sig när inlandsisen drog sig norrut. Detta klapperstensfält, plus ytterligare ett vid Lövbrickans naturreservat cirka 400 meter bort, utgör de mest imponerande av dessa stensamlingar. Denna strandlinje ligger idag cirka 160 meter över havet. Det innebär att hela Närkesslätten inklusive Örebro låg på havets botten. Yoldiahavet var en förstudie till det som idag är Östersjön och det bildades av de enorma smältvattenmassor som inlandsisen lämnade efter sig. Vågorna bearbetade det lösa moränmaterialet och svallade med grus och sand till Närkesslätten. Men de största stenarna blev kvar och bildade dessa klapperstensfält.
FILM OM GÖLJESTIGEN
Här är en teckenspråkstolkad film om Göljestigen.
Aktiviteter och faciliteter
- Vandring
- Löpning
- Trailrunning
- Rundslinga
Tillgänglighet
- Nära parkering
- Nära toalett
- Barnvagnstillgängligt
- Rullstolsvänligt
Fakta
Tillgänglighetsanpassad del av leden
Från parkeringen är det cirka 120 meter till en anpassad rastplats där det finns bänkar, en eldstad och ved. Här kan du laga mat över öppen eld och njuta av naturen runt rastplatsen.
Om du vill gå vidare så är det cirka 300 meter till ett klapperstensfält – en sevärdhet och ett naturfenomen – som tillkom under istiden. Där finns en plats med bänkar att ta igen sig på och mer information om hur klapperstensfältet blev till och hamnade just här, i Kilsbergen.
Hitta hit
Kör mot Närkes Kil. Ta av vid skylt ”Frösvidal 8”. I Frösvidal, ta höger i Y-korsning mot Blackstahyttan/Gårdsjötorp/Lövbrickan. Efter ca. 200 m ta vänster upp mot Göljestigen, följ sedan skyltningen till Göljestigen och P-Lövbrickan.
Nedladdningar
Kontakt
E-postadress
Johan Karlström
Organisationens logotyp
Frågor och svar
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.