Naturreservat

Hästholmen-Ytterön, Naturreservat

Naturreservat

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Naturreservatet Hästholmen-Ytterön är en kulturhistoriskt värdefull skärgårdsmiljö. Öarna består mest av flacka hällmarker, enbuskhedar och strandängar.
Här finns ett rikt djur- och växtliv, såväl på land som i vatten. En stor del av naturreservatet utgörs av hav. Människan har under århundraden format det småskaliga jordbrukslandskap som finns på öarna.

Skärgården förr och nu

Människan började bruka markerna på Hästholmen -Ytterön för flera hundra år sedan. Strandängarna och hedarna betades av kor och i ekskogen åt grisar sig feta på ekollon. De låglänta ängarna slogs för att få vinterfoder till djuren och åkermark togs i bruk. När befolkningen ökade under 1800-talet ändrades landskapet radikalt. Skogen minskade och åkerarealen ökade.

Öppet landskap

Resultatet blev ett öppet landskap, som till stor del finns kvar än idag. För att bevara denna värdefulla kulturmiljö krävs att markerna hålls öppna genom bete, slåtter och åkerbruk.

Hästholmen-Ytterön domineras av flacka hällmarker och gräshedar med gott om enbuskar. Karakteristiskt för området är de långsmala sprickdalar som skär genom landskapet. Dalarna har odlats genom historien och några åkrar odlas än i dag.

Levande strandängar

Norr om Hästholmens by breder ett stort strandängsområde ut sig. Strandängarna är före detta havsvikar, som ibland står under vatten. Längs strandkanten växer salttåliga växter med arter som salttåg, strandkrypa, trift och havssälting. Ängarna har sedan lång tid tillbaka använts för slåtter och bete.

Reservatets öar domineras av hedar med enbuskar. På ön Öppenskär finns dessutom en stor mosse; Öppenskärsmossen som är en av Sveriges sydostligaste våtmarker. Det extrema läget gör att mossen är av stort vetenskapligt intresse.

Marin mångfald

En stor del av reservatet består av marina miljöer. Här finns ett rikt djurliv och de grunda havsvikarnas är rika på småfisk, kräftdjur, snäckor och musslor som lockar mycket fågel till området.

På sommaren är det full aktivitet med häckande trutar, måsar och tärnor. Under vintern samlas mängder med sjöfågel i vikarna.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Naturreservat Naturreservat

Fakta

Skyddsår: 1975. Uppdaterat beslut och skötselplan från december 2024 är överklagat. C-föreskrifter gäller enligt ovan.

Kommun: Karlskrona

Karaktär: Småskaligt odlingslandskap i skärgårdsmiljö, betesmark på öar, klippor, strandängar, marin miljö

Areal: 1152 hektar, varav 392 hektar land och 760 hektar vatten

Markägare: Privat

Förvaltare: Länsstyrelsen Blekinge

Skyddsform: Naturreservat och Natura 2000

Hitta hit

Du tar av från E22 mot Torhamn i Jämjö, följ skyltningen mot Yttre Park. Där går en kabelfärja.Ett alternativ sommartid är att du tar skärgårdsbåten från Karlskrona.

Föreskrifter

Du är välkommen att besöka Hästholmen-Ytterön, men tänk på att det inte är tillåtet att:

  • eller sten, på land eller i vatten, eller att omlagra eller bortföra sten,
  • gräva upp eller dra upp växter på land eller i vatten,
  • otillbörligt störa djurlivet,
  • skada levande eller döda, stående eller liggande träd och buskar, samt bortföra eller elda död ved,
  • plocka mossor, lavar eller vedlevande svampar, annat än vad som rimligen behövs för artbestämning,
  • fånga eller insamla växter, svampar eller djur på sådant sätt att deras livsmiljöer skadas eller förstörs,
  • skada stenmurar, odlingsrösen eller andra kulturhistoriska lämningar,
  • införa för området främmande växt-, svamp- eller djurart,
  • plantera, så eller sprida växter, djur, svampar eller andra organismer (gäller inte plantering och sådd på åkermark, se Åkermark, beslutsbilaga 2a ”Föreskriftsområden”),
  • parkera eller ställa upp motorfordon, husbil, husvagn, släpvagn eller liknande annat än på för ändamålet iordningsställd parkeringsplats. På iordningsställd parkeringsplats får parkering eller uppställning av husbil, husvagn endast ske mellan klockan 05:00-24:00,
  • tomgångsköra motor (mer än en minut) eller använda motordrivet laddningsaggregat,
  • ankra, lägga till eller dra upp båt eller annan vattenfarkost annat än vid tillfällig vistelse (högst två dygn) i området. Förbudet gäller inte befintliga enskilda bryggor eller andra iordningställda båtplatser,
  • ankra båt eller annan vattenfarkost inom områden med Ankringsförbud enligt beslutsbilaga 2a ”Föreskriftskartan”,
  • tälta eller på annat sätt slå läger mer än två dygn,
  • göra upp eld eller använda grillar, annat än på särskilt iordningställd grillplats,
  • medföra okopplad hund inom reservatet, annat än vid vallning av boskap och jakt samt vid eftersök på skadat djur. Vid såväl vallning som jakt ska hundar som är lämpade för respektive ändamål och djurslag användas.

Vidare är det förbjudet att utan länsstyrelsens tillstånd:

  1. utföra undersökningar som omfattar provtagning, markering, insamling, fällfångst, installation av utrustning eller annan åverkan på naturmiljön
  2. använda sälskrämmor, eller utföra andra åtgärder, i syfte att förebygga sälskador på fiskebestånd,
  3. nyttja området för tävling, evenemang eller annan organiserad verksamhet som kan verka störande på naturen eller på allmänhetens friluftsliv,
  4. sätta upp tavla, plakat, affisch, skylt, snitsel, ledmarkering, inskrift eller därmed jämförlig anordning, annat än tillfälligt (högst en vecka) i samband med organiserad friluftsverksamhet eller i samband med jakt.

Kontakt

E-postadress

Länsstyrelsen Blekinge

blekinge@lansstyrelsen.se

Vänligen observera att en del av texten har översatts automatiskt.

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen